Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново АЧС в Търговищко

Първично възникнали случаи на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета са обявени в землищата на поповския квартал Сеячи и в с. Горско Абланово, община Опака. Това стана ясно на спешно заседание на областната епизоотична комисия в Търговище снощи. Набелязани са спешни мерки за недопускане проникването и разпространението на заболяването на територията на област Търговище.

Със Заповеди на Директора на “Регионална дирекция по горите” – Шумен са определени инфектираните зони, в които се забранява достъпа на всички, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС и мерките за биосигурност.

В Държавното ловно стопанство „Черни Лом” – Попово са предприети всички необходими мерки за биосигурност. Поставени са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони „А“. Осигурени са дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица. По график членовете на ловните дружински и на ловното стопанство „Черни Лом“ претърсват подзоните на двете обявени огнища на АЧС.
Забранен е ловът в целия териториален обхват на ловищата в зоните около огнищата на заболяването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шамар по врата

54-годишен мъж е задържан в полицейския арест във Велики Преслав след сигнал за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. Той ударил шамар по врата на жената, с която живее на семейни начала. Сигналът бил подаден от 44-годишна жена от Смядово вчера следобед. По нейни данни, случката станала в следобедните часове предни ден.  По..

публикувано на 16.04.24 в 08:50

Евродепутат на влак

Младшите посланици на Европейския парламент от Първо СУ "Свети Седмочисленици" ще пътуват с влак от Търговище до Шумен. Към тях ще се присъедини евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който е и зам.-председател на Комисията по транспорт и туризъм в Брюксел.  Влакът тръгва от ж.п. гара Търговище в 12:31 ч. и пристига в Шумен в 13:01 ч. в четвъртък,..

публикувано на 16.04.24 в 08:43

Старт на приема в забавачките

Днес стартира електронният прием в детските градини в община Шумен. Чрез платформата от 10.01 часа на 16 април (вторник) родителите ще имат възможност да регистрират, редактират или отказват заявления за прием в детските заведения.  Вчера бяха обявени свободните места за първото класиране, а кандидатстването ще продължи до 23.59 часа на 19 април...

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Христо Христов - кмет на община Шумен

Приемен ден на кмета

Кметът проф. д-р Христо Христов ще приема граждани на 29 април (понеделник) от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация. По същото време в стая 317 в общината приемен ден ще има и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова. Заместник-кметовете, секретарят на общината и главният архитект ще приемат граждани също на 29 април..

публикувано на 15.04.24 в 16:00

Общината си взема басейна

Община Шумен предлага да получи дял, собственост, от хотел "Шумен". Предложението, което трябва да получи одобрението на Общинския съвет, е да станат общинска собственост плувният басейн и сградата на Безистена.  По съдебно дело община Шумен плати 4 млн. лв. на предишния собственик и така стана съсобственик на част от хотела. Вече е възложена оценка на..

публикувано на 15.04.24 в 15:39

Задигнаха пари от автомобил

735 лева от дамска чанта, оставена в лек автомобил, отмъкна неизвестен на Мадарския конник, съобщават от шуменската полиция. 18-годишна шуменка съобщила в полицейското управление в града за кражбата. По нейни данни, тя станала за времето от 17:00 до 19:00 часа на 14 април на Мадарския конник.  Неизвестен по неустановен начин проникнал в паркиран..

публикувано на 15.04.24 в 14:11

Мъж подпали къща

В събота огнеборците пристигнали на ул. "Дойран" в Шумен след сигнал, че гори стая от къща. На място заварили да гори покривът на сградата. В пламъците са унищожени мебели, черна и бяла техника, хранителни продукти, опушени са около 150 кв. м стени, около 60 кв. м покрив.  Изяснено било, че пожарът бил предизвикан от 30-годишен мъж от Шумен...

публикувано на 15.04.24 в 12:27