Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Постоянните комисии с нови състави

Снимка: Радио Шумен

Адвокат Светлозар Петков от ГЕРБ е новият председател на Правната комисия в Общинския съвет в Шумен. Той наследи на поста Даниела Русева, която два поредни мандата беше начело на тази комисия. В нея влизат шестима адвокати, както и бившият председател на Общинския съвет Борислав Беджев.

Без промяна остава ръководството на комисията по бюджет и финанси, където отново начело е Виолета Неделчева от ГЕРБ. Детелина Куртева също от ГЕРБ бе избрана за председател на постоянната комисия „Икономическа политика, общинска собственост и контрол по сделките с общинско имущество“.

Най-продължителни бяха дискусиите около избора на председател на комисията „Просвета, образование и наука“. Там кандидатурите бяха пет, те бяха гласувани три пъти. Изборът на съветниците беше между Борислав Беджев, Албена Иванова, Бисерка Йовчева, Стефан Минков и Живка Тонева. В крайна сметка след оспорвано гласуване с 22 гласа начело на комисията застава Албена Иванова-Неделчева - директор на Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.

Комисията „Култура, културно-историческо наследство, туризъм, интеграционна политика и вероизповедания“ има също нов председател. Това е Деница Спасова от ГЕРБ, художник и преподавател по изобразително изкуство.

Комисията по „Здравеопазване и социална политика“ ще се ръководи от невролога д-р Ивайло Петров от Местната коалиция "Движение България на гражданите". Друг медик застава начело на комисията „Младежки дейности и спорт“. Това е ортопедът д-р Янаки Янакиев от ГЕРБ.

Също съветник от ГЕРБ – Камен Андонов, оглави комисията „Европейски проекти, международно сътрудничество и взаимодействие с неправителствени организации“. За председател на комисията „Териториално развитие и селищно устройство“ беше избран адвокат Артур Алтунян от „Демократична България“.

Светлозар Начев от ГЕРБ оглави комисията „Екология и селско стопанство“.

Равносметката показва, че политическа партия ГЕРБ има 8 председателски места в постоянните комисии, едно е за "Движение България на гражданите" и едно е на "Демократична България".

Представител на Община Шумен в Асоциацията по ВиК  остава зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Медали за шуменски информатици

Бронзови медали от международното състезание Romanian Master of Informaticsспечелиха Иван Смиленов и Даниел Койнов от шуменската Школа А&Б . Това съобщи за Радио Шумен тяхната ръководителка Бисерка Йовчева. В престижното съревнование участвата 10 информатици от Шумен. Тази година надпреварата се проведе онлайн при правилата на международните..

публикувано на 05.12.20 в 13:22

Показват реставрирани владетелски печати

100 владетелски печата от колекцията на археологически музей „Велики Преслав” претърпяха пълна реставрация и консервация и вече са в трезора на културната институция. Преславският музей разполага с най-голямата у нас сбирка от печати, намерени на едно място. Това уникално богатство беше причина местните историци да направят проект за консервация..

публикувано на 05.12.20 в 12:11

Урок по добрина за шуменски деца

"Дарението е предадено, искам сърдечно да благодаря, че отразихте нашия клас. Децата са възхитени, че жестът им е отразен в статия . За доброто трябва да се говори, за да става все по-голямо ! Благодаря ви! С вас дадохме пример за добро на едни подрастващи деца". Това ни е написала нашата слушателка Мария Миленова. Радио Шумен припомня, че родителите..

публикувано на 04.12.20 в 16:43
Паметник

Шумен благодари на дарителите

В навечерието на Деня на дарителя, 6 декември, 100 фирми, сдружения и граждани, помогнали при реализацията на значими обществени каузи в Шумен през 2020 година, получиха (лично и по куриер) специални благодарствени писма и сертификати. От общинската администрация съобщават, че традиционното тържество за Деня на дарителя тази година няма да се проведе..

публикувано на 04.12.20 в 14:53

Билкарите на отчет

Билкозаготвителите трябва да предадат годишните си отчети до 20 януари. За това напомнят от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен. Отчетите трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества лечебни растения в складовете, както и копия на издадените позволителни за ползване на билки от..

публикувано на 04.12.20 в 14:29

Няма новозаразени ученици

65 жители на област Шумен са с положителен PCR тест от 3 декември, съобщиха от РЗИ. Най-много са заразените в община Шумен – 48. В цялата област са регистрирани нови случаи без община Никола Козлево. На 3 декември няма установени с положителен тест за коронавирус ученици. Най-възрастният е мъж на 77 години и е от с. Мадара. Най-младият..

публикувано на 04.12.20 в 11:52

МБАЛ - Шумен най-натоварена в страната

253 пациенти са приети за лечение на COVID-19 в МБАЛ - Шумен. Чакащи резултат от PCR тест са 51, останалите са с потвърден резултат. В интензивното отделение са шестима, а петима от тях са интубирани. В шуменската болница 59% от леглата са заети с COVID болни. Превърнати в COVID отделения са Инфекциозното, Първо вътрешно, Второ вътрешно в Нови..

публикувано на 04.12.20 в 11:46