Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завод ни решава проблема с боклука

Теренът за завод за боклук
Снимка: Радио Шумен

„Ще следим за спазване на всички екологични норми и чак тогава бихме се съгласили да бъде изграден завод за преработка на битови отпадъци“. Това заяви пред журналисти кметът на Шумен Любомир Христов след възникналото напрежение около изграждането на завода за производство на пелети от преработка на отпадъци край Дивдядово.

"Няма да тръгнем да даваме съгласие за изграждане на такова предприятие, без да сме сигурни на 100 процента, че това няма да вреди на екологията, както и на жителите на който и да е квартал на Шумен. Ние ще поканим инвеститорите да дойдат и да разяснят пред шуменската общественост новата технология. Ще поканим експерти и от Шуменския университет, за да си кажат мнението", посочи Любомир Христов.

Технологията за преработка на отпадъци преди време е била представена от инвеститорите в Министерството на околната среда и водите и е получила висока оценка, обясни зам.-кметът Боян Тодоров. Той добави, че до няколко години капацитетът на депото за битови отпадъци в кв. „Дивдядово“ ще бъде запълнен и сега е моментът да се вземат решения и да се предприемат действия.

"Срокът на депото изтича. До 5-6-7 години, ако не се вземат спешни мерки за решаване на проблема с отпадъците, има риск да изпаднем в ситуация както с водата. Ако сега не се вземат такива решения и не се започнат действия, след 5-6 години ще бъде много късно и в Шумен може да има криза с отпадъците", предупреди той. 

Кметът Христов и неговия заместник обясниха, че първата част на инвестиционното намерение е на стойност 30 млн. евро – за изграждане на завод за преработка на отпадъците в пелети, които ще се изнасят в Германия. С фирмата е договорено приемането на отпадъците от Общината да бъде напълно безплатно.

Капацитетът на завода предвижда преработка на 105 000 тона неопасни битови отпадъци от Шуменска област.

Това, че теренът е закупен, е сериозна стъпка, обясни зам.-кметът Боян Тодоров. Той добави, че инвеститорът тепърва ще трябва да мине през всички процедури и разрешителни, за да започне строителство на завода. Това ще отнеме около година, а строежът на самия завод - между 12 и 15 месеца.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Проекти пред общинския фонд „Култура“, Шумен се подават до 1 юни

Наближава крайният срок за подаване на документи за финансиране на проекти със средства от общинския фонд „Култура“, напомнят от Община Шумен. С решение на Управителния съвет на фонда, датата е 30 май,но тъй като е събота, предложения ще се приемат и в първия работен ден от следващата седмица, 1 юни, понеделник. Тази година проектни..

публикувано на 30.05.20 в 14:38

Отворен е пътят Шумен - Силистра

Възстановено е движението по главния път Шумен -  Силистра в района на Хитрино. За това информираха от Областното пътно управление в Шумен. Участъкът, където около 16 ч. днес стана катастрофа, е разчистен. От полицията съобщиха, че са се ударили лек и товарен автомобил. Водач на лек автомобил Опел „Вектра“ със силистренска регистрация се движил в..

обновено на 29.05.20 в 20:03

Катастрофа затвори пътя край Хитрино

Затворен за движение е главният път Шумен – Силистра в района на Хитрино заради катастрофа, научи Радио Шумен. Това потвърдиха от Областното пътно управление. Инцидентът е станал около 16 ч. днес. До 20 ч. ще остане затворен този участък, като има обходен маршрут през Хитрино. По непотвърдена информация има пострадали при катастрофата. Движението се..

публикувано на 29.05.20 в 16:48

Промяна в движението

Временен режим на движение без пълно затваряне на пътното платно по ул. „Строител“ в Шумен в участъка от ул. „Индустриална“ до фирма „Контракс“ се въвежда утре - 30 май, събота, от 8.00 до 16.30 часа. Промяната се налага заради планирано премахване на опасни дървета в тази част на улицата. Временната организация на движение ще бъде..

публикувано на 29.05.20 в 16:10
Административен съд - Шумен

Спрени производства

Административният съд в Шумен спря производствата, образувани по жалби на ГЕРБ срещу решения на Общинската избирателна комисия. На свои заседания на 14 и 15 май членовете й не прекратиха предсрочно правомощията на кметовете на шуменските села Мадара и Мараш Неделчо Неделчев и Красимира Минкова. Срещу тях преди няколко месеца бяха..

публикувано на 29.05.20 в 16:06

Дарение за социално уязвими групи

Поредна дарителска кампания за раздаване на хранителни продукти от първа необходимост се проведе тези дни в Шумен. Акцията е съвместна с Генералното консулство на Република Турция в Бургас и Българо-турската търговско-индустриална камара. Раздадени са 300 хранителни пакета на две неправителствени организации – на Съюза на инвалидите и на..

публикувано на 29.05.20 в 15:49

Детските центрове отварят врати

От първи юни се разрешават всички извънкласни дейности. Оттогава работа могат да възобновят детските занимални, центрове и клубове. Те ще функционират при намалена заетост, като за всяко дете трябва да бъдат осигурени 4 квадратни метра площ. Повечето от детските центрове в Шумен ще отворят врати през втората седмица на юни. Посещението ще е..

публикувано на 29.05.20 в 15:40