Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завод ни решава проблема с боклука

Теренът за завод за боклук
Снимка: Радио Шумен

„Ще следим за спазване на всички екологични норми и чак тогава бихме се съгласили да бъде изграден завод за преработка на битови отпадъци“. Това заяви пред журналисти кметът на Шумен Любомир Христов след възникналото напрежение около изграждането на завода за производство на пелети от преработка на отпадъци край Дивдядово.

"Няма да тръгнем да даваме съгласие за изграждане на такова предприятие, без да сме сигурни на 100 процента, че това няма да вреди на екологията, както и на жителите на който и да е квартал на Шумен. Ние ще поканим инвеститорите да дойдат и да разяснят пред шуменската общественост новата технология. Ще поканим експерти и от Шуменския университет, за да си кажат мнението", посочи Любомир Христов.

Технологията за преработка на отпадъци преди време е била представена от инвеститорите в Министерството на околната среда и водите и е получила висока оценка, обясни зам.-кметът Боян Тодоров. Той добави, че до няколко години капацитетът на депото за битови отпадъци в кв. „Дивдядово“ ще бъде запълнен и сега е моментът да се вземат решения и да се предприемат действия.

"Срокът на депото изтича. До 5-6-7 години, ако не се вземат спешни мерки за решаване на проблема с отпадъците, има риск да изпаднем в ситуация както с водата. Ако сега не се вземат такива решения и не се започнат действия, след 5-6 години ще бъде много късно и в Шумен може да има криза с отпадъците", предупреди той. 

Кметът Христов и неговия заместник обясниха, че първата част на инвестиционното намерение е на стойност 30 млн. евро – за изграждане на завод за преработка на отпадъците в пелети, които ще се изнасят в Германия. С фирмата е договорено приемането на отпадъците от Общината да бъде напълно безплатно.

Капацитетът на завода предвижда преработка на 105 000 тона неопасни битови отпадъци от Шуменска област.

Това, че теренът е закупен, е сериозна стъпка, обясни зам.-кметът Боян Тодоров. Той добави, че инвеститорът тепърва ще трябва да мине през всички процедури и разрешителни, за да започне строителство на завода. Това ще отнеме около година, а строежът на самия завод - между 12 и 15 месеца.

ВИЖТЕ ОЩЕ

С младите на една маса

Проблеми, свързани с вандалските прояви, дрогата, младежките пространства и проектите през новата година, обсъдиха на среща с кмета на Община Шумен Любомир Христов представители на Общинския младежки съвет в града. Над 40 събития с образователен, културен и спортен характер са реализирали младежите за 2 години, както и няколко мащабни проекта, сред..

публикувано на 21.01.20 в 14:05

Бум на варицела

Лек спад на дихателните инфекции в Шуменска област отчитат здравните инспектори. Регистрираните болни за миналата седмица са 81 при 92-ма в началото на януари. Медиците съобщават и за нови 18 случая на варицела, като най-много, 15 души, са заразените в Шумен. Жител на Върбица е лекуван от вирусен хепатит, от началото на месеца с това остро..

публикувано на 21.01.20 в 13:43
Ден на родилната помощ

Празник в болницата

Акушер-гинеколозите празнуват днес Деня на родилната помощ. В МБАЛ - Шумен посрещнаха празника с поздрави от пациенти, приятели и студенти. Чувството е неописуемо, каза д-р Ивайло Балабанов - началник на АГ - отделението в шуменската болница по повод събитието. "Този празник е вид награда за нашите усилия, положени през годината. Някакъв вид..

публикувано на 21.01.20 в 12:38

Жертвите искат справедливост

"Смятам, че машинистите трябва да понесат вината си за трагедията в Хитрино преди 3 години. Защото моето семейство е обречено цял живот на страдание. Други хора също загубиха близки и приятели". Това каза в съдебната зала днес Шенай Ахмедова, която загуби съпруга и единия си син по време на взрива на 10 декември 2016 г. Придружава я вторият й син Юнуз...

публикувано на 21.01.20 в 11:57

Пиян зад волана сутрин

Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол е започнато в Районното управление във Велики Преслав. 18-годишен водач на лек автомобил катастрофирал малко след 8 ч. на 12 януари на ул. „Виница“. Движил се е от кв. "Кирково" в посока към Велики Преслав. При влизане на ляв завой загубил контрол над автомобила, излязъл вдясно от пътното..

публикувано на 21.01.20 в 11:25
Мая Манолова

Манолова в Шумен заради боклука

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова ще посети Шумен в петък, на 24 януари. Тя ще бъде в града във връзка със сигнал за изграждане на завода за отпадъци до шуменския квартал "Дивдядово". В 12:00 ч. Манолова ще се срещне с представители на Инициативния комитет на квартал "Дивдядово" по повод строежа на завода. От 14..

публикувано на 21.01.20 в 10:55

Проверки в гората

Близо 34 000 проверки са извършили през 2019 година служители на 18 стопанства в системата на Североизточното държавно предприятие. Основно са проверявани дърводобивни обекти, моторни превозни средства, преминаващи през горските територии, ловци и хора, извършващи различни дейности в горите. За констатираните нарушения са съставени 686 акта по..

публикувано на 21.01.20 в 09:57