Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Плащаме местните налози

Снимка: Радио Шумен

Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2020 г. започва официално от днес, 15 януари.

До 1 март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса битови отпадъци и данък върху моторните превозни средства.Съобщенията ще бъдат разпратени до всяко данъчно задължено лице с размера на данъка за 2020 г. Начините за плащане, банковите сметки и телефони също ще бъдат посочени в тях.

Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху моторните превозни средства се събират на две вноски. Първата – до 30 юни  и втората – до 31 октомври. Всички данъчнозадължени лица могат да платят своите задължения с 5 % отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Плащанията в брой стават на касите в отдел „Местни данъци и такси“ в сградата на общинската администрация на бул. „Славянски“ №17. Работното време е от 8.30 ч. до 18.30 ч. без прекъсване.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Златна значка за 100-годишна учителка

Да бъде удостоена с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ Маринка Стойчева Анчева от пенсионерски клуб 4 предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът Любомир Христов. Тя е родена на 14 октомври 1921 г. в с. Светлен, община Попово. Била е начална учителка в училище „Добри Войников“ в Шумен, а по-късно в училище..

публикувано на 28.09.21 в 15:03

6 милиона за нов асфалт в селата

4 милиона лева заем за ремонти на разбити улици в селата ще тегли Община Шумен с решение на Общинския съвет. С още 2 милиона да бъде завишен той предлага временната комисия, която трябваше да определи инфраструктурните обекти и да каже как да бъде оползотворен целевият кредит. Комисията е подготвила два списъка. В основния попадат 60 улици, а в резервния..

публикувано на 28.09.21 в 14:47

Две села избират кметове

Няма жалби или сигнали за нарушения на предизборната кампания за частичните избори за кмет на разградското село Дянково на 3 октомври. В петък предстои обучение на членовете на трите секции, в които ще се гласува в неделя, каза за Радио Шумен председателят на ОИК Ралица Стефанова.  В битката за кметското място в село Дянково влизат кандидати..

публикувано на 28.09.21 в 14:29

Лекарство за зъбобол

Крайно време е да има денонощен зъболекарски кабинет и денонощна аптека в Шумен. Около тези две искания се обединиха читателите в страницата на Радио Шумен във Фейсбук под публикацията за Денталния център "Дент - Шумен" ЕООД. Читателите ни подкрепят услугите в центъра, насочени към социално слаби хора с ниски доходи. Повечето от коментарите са, че..

публикувано на 28.09.21 в 12:50

Дрогиран младеж зад волана

Поредният млад шофьор, седнал зад волана след употреба на наркотици, задържаха шуменските полицаи. Около 15:30 часа на 27 септември на ул. “Чавдар“ в село Ивански полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил Опел „Астра“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 18-годишен местен жител. Униформените повикали екип на пътна полиция да..

публикувано на 28.09.21 в 12:36

Изписаните повече от приетите

132 души с коронавирусна инфекция са настанени към момента за лечение в COVID отделенията на Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. 123 от тях са с положителна проба за COVID-19, а останалите очакват резултати. 5 души с коронавирус са в интензивното отделение за лечение, като 3 от тях са интубирани. "До обяд днес в шуменската..

публикувано на 28.09.21 в 10:31

Биячът за постоянно в ареста

Рецидивистът с 16 присъди, който преби 82-годишна жена за 200 лева в шуменското село Тодор Икономово, е задържан за постоянно в ареста. Ако бъде признат за виновен, го очаква затвор от 5 до 15 години. 44-годишният мъж отричал да е виновен, но намерените у него окървавени пари и брадва с ДНК на жертвата доказали, че именно той е извършителят..

публикувано на 28.09.21 в 09:55