Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почетни номинации

Номинациите за званието „Почетен гражданин на Разград” представи кметът на Общината Денчо Бояджиев на съвместно заседание на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и Постоянната комисия по законност, превенция на корупцията, контрол на решенията, предложения на гражданите и връзка с неправителствените организации.

Четири са предложенията тази година за почетното отличие. Първото постъпило предложение е от Инициативен комитет и е за Александър Атанасов Александров – изявен деятел в областта на българския футбол и общественик, допринесъл за успешното развитие на футболния клуб „Лудогорец“. Академичният състав на Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев” е номинирал проф. д-р Нейко Маринов Стоянов - учен в областта на химията и химичните технологии с принос в създаването, утвърждаването и развитието на Филиала в Разград като водеща образователна институция. Инициативен комитет е вносител на предложението за получаване посмъртно на отличието „Почетен гражданин на Разград" от Никола Поптодоров Икономов - учител, народен будител, виден възрожденец. Областното ръководство на БЧК в Разград подкрепя внесеното от Районната колегия на Българския лекарски съюз номинацията на д-р Мария Пеева Иванова - председател на Областния съвет на БЧК - Разград. Тя е инструктор по водно спасяване с 20-годишна практика и лектор по първа долекарска помощ към червенокръстката организация.

Окончателното решение ще се вземе на тържествената сесия на Общинския съвет на 27 януари.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата погна насилниците от Кубрат

Наблюдаващ прокурор от териториалното отделение в Кубрат на Районната прокуратура в Разград е разпоредил проверка по сигнала за физическо насилие на две малолетни момчета над 17-годишно момиче. Сигналът е подаден на 18 февруари от директора на училище „Христо Ботев“ в Кубрат. Две ученички са уведомили директора, че в интернет се разпространява..

публикувано на 19.02.20 в 11:25

Момче преби беззащитно момиче

„Сформиран е екип от специалисти, започваме работа и с трите деца, участници в клипа с насилие в Кубрат“. Това каза за Радио Шумен Росица Калинова, ръководител на дирекция „Социално подпомагане“ в лудогорския град. Битото 17-годишно момиче е в добро състояние, прегледано е и освидетелствано от лекар. С него от вчера работи и психолог. Издирени и..

публикувано на 19.02.20 в 09:39

Превенция на рака

Кампания за превенция на рака на маточната шийка организира за 14-ти път Федерацията на жените в Разград. Записвания може да се правят в кафе „Филхармония“ всеки делничен ден, а в събота – до 14 ч. Прегледите започват на 16 март, включват и цитонамазка, а цената на профилактиката е 15 лева. В кампанията са ангажирани д-р Кремена Романова и..

публикувано на 19.02.20 в 09:30

Детска ясла с нова визия

Ремонтираната по европроект детска ясла „Звездици“ в Разград бе открита днес. „Това е началото на поредица от такива мероприятия, вследствие на които образователната инфраструктура в Разград ще придобие съвременен европейски вид“ – заяви в приветствието си към гостите на церемонията кметът Денчо Бояджиев. Общо 12 са обектите на интервенция по..

публикувано на 18.02.20 в 15:58

1121 лева средна заплата

1121 лева е била средната брутна месечна работна заплата в Разградска област за периода октомври – декември миналата година. Това отчитат от Териториалното статистическо бюро. Спрямо предходното тримесечие е отчетен ръст от 1,1%, а спрямо същия период на 2018 г. повишението е с над 11 на сто. По показател средно брутно месечно възнаграждение..

публикувано на 17.02.20 в 10:05

Планови спирания на тока в Североизтока

Села в Разградска област ще са без ток от днес до 28 февруари заради неотложни ремонти по мрежата. От 8,30 ч. до 16,30 ч. ще се спира захранването в Старо селище, Бърдоква, Йонково и част от Лудогорци. Временни смущения са възможни в Голям Поровец. Само днес от 9 ч. до 13 ч. подаване няма да има в село Костанденец, а прекъсвания между 8 ч. и..

публикувано на 17.02.20 в 06:17

С дрога и алкохол

Дрогиран и неправоспособен шофьор е заловен при полицейска проверка снощи в Разград. 20-годишният младеж, който бил зад волана, не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство, а пробата с тест, реагирала положително на опиати. В хода на проверката е установено още, че регистрационните табели на автомобила са издадени за друго..

публикувано на 15.02.20 в 10:56