Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удължават срока за лов

Снимка: Pixabay

До 16 февруари се удължава срокът за групов лов на дива свиня. Тази заповед на министъра на земеделието Десислава Танева предизвиква противоречиви реакции сред ловците.

На 7 януари министърът на земеделието издаде заповед, с която груповият лов на дива свиня бе сертифициран до края на януари. Днес Танева е подписала нов документ, който удължава срока до 16 февруари. Удължаването се прави заради нуждата да се намали популацията на дивите прасета, които са основни приносители на заразата от африканска чума.

Ловуването през февруари на този вид дивеч обаче предизвиква противоречиви реакции сред ловната общност, защото по това време вече е напреднала бременността на женските екземпляри.

Много от ловците не са склонни да отстрелват бременни животни. В тази връзка Съюзът на ловците и риболовците призовават членовете си, които ще се включат в излети през февруари, да се придържат към ловната етика и дългогодишните ловни традиции и да не стрелят, ако не са сигурни, че животното срещу тях е глиган.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев четвъртък

В Североизтока тази сутрин най-студено е в Шумен. Измерената температура в 6 ч. е 2 градуса. В Русе термометрите отчетоха 3 градуса, в Силистра и Разград – 3. Днес облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще духа слаб, а по крайбрежието – до умерен вятър от север, следобед – от североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 28.10.21 в 06:29

Нови 379 с COVID-19 в Североизтока

Новозаразените с COVID-19 в Североизточна България през последното денонощие са 379. Най-много – 148 – са те в Русенска област, 82 – в Шуменска, 54 – в Силистренска, 53 – в Търговищка, 42 – в Разградска. В страната новите случаи на коронавирусната инфекция са 5 643. От тях 86,99% не са ваксинирани. В лечебни заведения в страната са настанени..

публикувано на 28.10.21 в 06:12

Планово без ток на 28 октомври

Ремонти и профилактика на електросъоръженията ще са причина за спиране на тока и днес, на 28 октомври в населени места от Североизточна България, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Китанчево, а от 08:30 ч. до 17:00 ч. – в с...

публикувано на 28.10.21 в 05:38
Кирил Петков

Министър в нарушение на Конституцията

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд. Решението e прието с 11 гласа. Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Предстои конституционните съдии да обявят..

публикувано на 27.10.21 в 12:58
Милен Митев

Милен Митев е новият генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио. За Митев дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ -  председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа. Основните аргументи на четиримата членове на СЕМ, подкрепили Митев,..

публикувано на 27.10.21 в 11:44

Донев: Трудовите права не са нарушени

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората. Това заяви пред Българската национална телевизия служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той изтъкна, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на..

публикувано на 27.10.21 в 11:10

Ще стигнем ли до локдаун?

„Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун,  но ако нещата продължават да ескалират  – имайки предвид повече заразени, повече приети в болница - неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“, каза пред БНР заместник - здравният министър..

публикувано на 27.10.21 в 09:35