Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

50 биволи от Индия със самолет


Епохално събитие от 70-те години на миналия век разказва в новата си книга д-р Стефан Стефанов от Шумен - ветеринарен лекар от Шумен, един от водещите специалисти в България в лечебно-профилактичната, диагностична и епизоотична дейности. През миналия век той участва в мисия за внос по въздуха на 50 биволи от Индия, нещо което не е успяла да направи по това време друга държава. Д-р Стефан Стефанов е дългогодишен главен лекар в Областната ветеринарна служба в Шумен. Възпитаник е на Тракийския университет в Стара загора и го завършва със златна диплома. Участва във всички симпозиуми по ветеринарна историография, в Световни ветеринарни конгреси, автор е на 5 книги, като последната е „Щрихи от едно дълго присъствие в Индия и Пакистан“. Предстои официалната презентация на книгата му, както и преводът и на английски език, за да стигне и до индийския пазар, от където са проявили интерес. В интервю на Христина Димитрова с д-р Стефанов ще чуете защо е било необходимо да се транспортират биволи чак от тези страни, как е осъществено и какви рискове е трябвало да избегнат. 
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Дъбов

Много малко хора по света разбират от кафе...

Йордан Дъбов е кафетърсач , обучава баристи, а през 2010 г. открива своя пекарна, специализирана в търсенето и изпичането на specialty coffee.   Потърсихме го, защото на 7 април освен Ден на здравните работници е и Ден на сладкишите, приготвени с кафе .  Стоян Стоянов започна разговора с  изключителния познавач на кафето с въпросите за..

публикувано на 07.04.20 в 18:19
Д-р Димитър Костов

Пазителите на живота

Днес празнуват лекарите, зъболекарите, сестрите и акушерките, фармацевтите и всички здравни работници. Хора, които през последните години чуха доста хули за себе си и професионалната си квалификация, отнасяха обидните думи и ритниците на недоволните си пациенти. Празнуват хората, които поемат новия живот в ръцете си, бдят до леглата за реанимация,..

публикувано на 07.04.20 в 14:26

Хайде на нощен риболов!

Разрешен е нощният любителски риболов от брега. Това стана ясно от заповед на Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите. Мярката се отнася за периода от 1 април до 1 ноември. Освен на конкретни места по река Дунав, нощен риболов ще се извършва и в големите язовири като "Ястребино" и "Тича". „Приветствам решението“, каза за..

публикувано на 07.04.20 в 09:14

Празник по интернет

Двадесет и втория си рожден ден отпразнува тази седмица шуменската школа по информатика А & Б. Ограничителните мерки, въведени заради пандемията на коронавирус, попречиха на празнуващите да се съберат на познатото място и да се видят на живо, но не ги спря да бъдат заедно. Тяхната работна среда - мрежата, стана и тяхното място за празник...

публикувано на 04.04.20 в 15:47
Павел Павлов, директор на училището.

Кът за изяви след пандемията

Докато децата учат от домовете си, в сградата на шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон“, се труди строителна бригада. Тя изгражда кът за творчески изяви в големите междучасия. За кратките концерти, които ще започнат веднага след овладяването на пандемията с КОВИД-19, с Павел Павлов, директор на училището разговаря Стоян Стоянов.  Чуйте още с какви инициативи..

публикувано на 03.04.20 в 16:24

COVID-19 ще изяде доходите, е най-големият страх на хората

От 13 март България е в извънредно положение, което трябваше да приключи на 13 април, но както вече знаете, Правителството предлага то да продължи до 13 май. Безспорно, поставени в такива условия, хората реагират различно, имат и различни нагласи към ситуацията, мерките, забраните. Центърът за обществени и политически изследвания "Галъп интернешънъл"..

публикувано на 02.04.20 в 15:01
Димитър Димитров

Ще има театър, докато има хора

"Ще има театър, докато има хора“. Това е посланието на директора на ДКТ „Васил Друмев“ - Шумен Димитър Димитров. „Международният ден на театъра е празник не само за театралите, но и за нашата публика“, каза още директорът на шуменския театър. С него разговаря Мина Денева.

публикувано на 27.03.20 в 17:41