Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ГЕРБ срещу бюджета на Русе

Снимка: ГЕРБ - Русе

Като предпазлив, плах и нерешителен определи проекта за бюджет на Община Русе за 2020 година Бедрос Пехливанян – председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Това се случи по време на пресконференция днес, на която присъстваха още общинските съветници Йорданка Даневска, Евгени Игнатов и Орлин Дяков.

„За първи път от години рамката на бюджета намалява, което е тревожно. Намаляват заложените средства и в инвестиционната програма“, заяви Бедрос Пехливанян. „В същото време разходите на Общинския съвет нарастват драстично, защото тихомълком на миналата сесия бяха завишени заплатите на съветниците, без изобщо да се дискутира този въпрос“, каза още Пехливанян.

На предстоящата сесия на 10 февруари, съветниците от ГЕРБ ще излязат с редица предложения, сред които да се предоставят по 150-200 лева на новородено, като родителите да отговарят на критерии, формулирани в специална наредба.

Евгени Игнатов допълни, че не вижда в бюджета стратегия за развитието на футбола в Русе. „Напротив, виждам в олимпийска година със 130 000 лева по-малък бюджет за спорт. За масовия спорт – вместо ремонт на 20 детски площадки на година, както беше досега, са заложени само 5. Имат още два дни за размисъл общинска администрация да предложат добър бюджет за спорта“, заяви Евгени Игнатов.

Относно евентуалната продажба на Летище Русе Бедрос Пехливанян заяви, че това не е единственият начин да се привлекат инвестиции, затова групата на ГЕРБ ще се въздържи по тази точка, касаеща един стратегически за Русе и страната обект.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подкрепа за хора с увреждания

Две нови социални услуги стартират от днес (1.04.) в община Русе. Назначени са 34 лични асистенти, които ще полагат грижи за 34 нуждаещи се русенци по механизма за личната помощ. Новите потребители са деца и хора с увреждания с определена чужда помощ. Администрацията продължава да работи за включване на хора от целевите групи и за предоставяне на..

публикувано на 01.04.20 в 11:44

Нов прием по програмата „Инвитро”

От днес започва приемът на документи по програмата „Асистирана репродукция” на Община Русе. Тя се провежда за 12-а поредна година и дава възможност на семейства или двойки във фактическо съжителство да получат финансово подпомагане за необходимите им процедури. Кандидатстването се извършва само веднъж в годината – в периода от 1 до 30 април...

публикувано на 01.04.20 в 08:52
Венцислав Мутафчийски

COVID-19 вече и в Русе

412 е общият брой на заразените с коронавирус у нас към днешна дата. Новата област, където е установена болестта, е Русе. Става дума за мъж, прибрал се от Австрия. Той работи в ски курорт там. Това съобщи на брифинг тази сутрин началникът на ВМА и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. За вчера положителните проби са 33, 23 души са..

публикувано на 01.04.20 в 08:14

Дронове следят за сигурността

Oбщина Русе следи за сигурността в града с дронове. Спазването на мерките, въведени със Закона за извънредното положение, и охрана на собствеността на русенци са двете цели, които си поставя новата инициатива на Община Русе, Областната дирекция на МВР и Русенския университет. С помощта на дронове, снабдени с мощни камери, ще се следи за набези..

публикувано на 31.03.20 в 14:21

Русенският университет приема документи онлайн

Русенският университет съобщава на кандидат-студентите, че приема онлайн документи за кандидатстване на адрес  https://online.uni-ruse.bg/ . Приемът на студенти в университета за академичната 2020/2021 година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Кандидатите, които за пръв път влизат в онлайн системата, трябва да си направят регистрация...

публикувано на 31.03.20 в 12:38

Топъл обяд за русенци

110 русенци вече получават топъл обяд по домовете си. Храната е приготвена в обществената трапезария и ще се разнася от екипи на общината и доброволци всеки делничен ден между 10 и 12:30 часа. Хората, които ползват услугата са самотно живеещи, с увреждания или възрастни, чиито близки не могат да се грижат за тях. Финансирането на предоставяния топъл обяд..

публикувано на 31.03.20 в 09:45

„Дунав мост“ тъне в мръсотия

Районът на граничния пункт "Дунав мост" при Русе е силно замърсен, сигнализират шофьори.  Големият брой тежкотоварни камиони, които се натрупват на границата с Румъния, от седмици наред образуват опашки, а за изчакващите водачи няма елементарни хигиенни условия. Това накара Община Русе да осигури две химически тоалетни, които обаче са крайно..

публикувано на 30.03.20 в 15:31