Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата погна насилниците от Кубрат

Снимка: БГНЕС

Наблюдаващ прокурор от териториалното отделение в Кубрат на Районната прокуратура в Разград е разпоредил проверка по сигнала за физическо насилие на две малолетни момчета над 17-годишно момиче.

Сигналът е подаден на 18 февруари от директора на училище „Христо Ботев“ в Кубрат. Две ученички са уведомили директора, че в интернет се разпространява клип, от който ясно се вижда как момче малтретира седящо на пейка момиче, а някой снима действията на побойника, като го насъсква да удря момичето.

Незабавно са предприети действия. Уведомени са полицията в Кубрат, Областната дирекция на МВР, Районната прокуратура в Разград и нейното териториално отделение в Кубрат, отделът за закрила на детето, както и родителите на двете момчета.

Побойникът се оказва 13-годишен ученик, а снимащият – негов връстник от друго училище в Кубрат. 17-годишната жертва е ученичка със специални образователни потребности. Тя седяла на пейка в парк „Омол“ в Кубрат в неделя, 16 февруари, когато побойникът започнал да я бие, да дърпа косата ѝ и да я рита под наставленията на връстника си, който снимал с телефона  „геройството“.

Разпоредената от прокуратурата проверка до момента е установила, че двете момчета и жертвата се познават. Побойникът е осъществявал с нея сексуален контакт през 2019 г. с друго малолетно момче, за което е направил признания. 17-годишното момиче е освидетелствано. 

Извършителят на побоя се води на отчет в Детската педагогическа стая. Наложена му е била възпитателна мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, след като участвал заедно с други момчета в изпочупването на стъклата на училище. 

Резултатите от разпоредената от Районната прокуратура в Разград проверка ще бъдат изпратени на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Прокуратурата ще поиска налагане на възпитателни мерки спрямо двете 13-годишни момчета и третото, което е участвало в сексуалния контакт от миналата година.

Член 13 от закона предвижда различни възпитателни мерки, като най-тежката от тях е настаняване във възпитателно училище-интернат. Каква възпитателна мярка да бъде наложената ще решава Местната комисия за борба с противообществените прояви.

Районната прокуратура в Разград – териториално отделение в Кубрат, ще настоява за налагане на възпитателни мерки и спрямо родителите на трите деца. Те могат да получат предупреждение, да бъдат задължени да посещават организирани беседи и консултации по въпросите на възпитанието на деца. Член 15 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни предвижда и глоба от 50 до 1000 лева за родителите на деца с такива прояви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновен храм отвори врати

Официалното откриване на обновения храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Кубрат е днес. Тържественото богослужение извърши Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Църквата е основно ремонтирана със средства по Програмата за развитие на селските райони, каза за Ради Шумен отец Светослав от храма. "Храмът е с обновена..

публикувано на 21.04.24 в 08:53

Ориентиране с кауза

Състезание по ориентиране с благотворителна цел ще се проведе днес, на 21 април, в местността "Балеу" край разградското  в село Дряновец. Това е поредната инициатива в подкрепа на разградчаните Ангел Героев и Пламен Кулов, които се борят с онкологични заболявания.  Състезанието по ориентиране е за любители, без ограничения във възрастта. Всеки..

публикувано на 21.04.24 в 08:29
Община Разград

Община осъди министерство

Община Разград спечели още едно дело срещу регионалното министерство за наложена корекция по европроект, съобщиха от администрацията. Става дума за реконструкция и благоустрояване на дворно място и изграждане на енергоспестяващо осветление на Основното училище „Никола Й. Вапцаров“.  Санкцията е наложена  през септември 2021 г. от заместник-министър на..

публикувано на 19.04.24 в 14:10

Спортни турнири с кауза

Благотворителни турнири по канадска борба, шах и тенис на маса ще се проведат този следобед в двора на Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград. Инициативата е на ученици и на техния преподавател по гражданско образование Цветалина Минкова. Може да се включи всеки желаещ, независимо от възрастта. Таксата за участие е..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

3000 лева от фонд "Инвитро"

Започна приемът на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и хора с репродуктивни проблеми в община Разград, съобщават от местната администрация.  Заявления се подават през цялата година в деловодството на община Разград или на eлектронния адрес на администрацията.  Право на подпомагане от Общинския фонд „Инвитро“ имат двойки, в..

публикувано на 17.04.24 в 09:39

Награда за Разград

Община Разград е сред отличените от „Национални награди 2024“ на Асоциацията на българските градове и региони. Наградата в категория „Иновации в образованието“ беше получена от кмета на община Разград Добрин Добрев по време на Националния зелен форум.  Високата оценка от Асоциацията е за стремежа на местната управа да подкрепя изпълнението на..

публикувано на 16.04.24 в 09:33

Удар в крайпътно дърво

40-годишна жена пострада при катастрофа и е настанена за лечение в болница, съобщават от разградската полиция. Сигналът за пътнотранспортното произшествие е получен около 18.40 часа на 14 април на тел.112. На място, по пътя между град Завет и село Веселец, е установено, че водачката на „Фолксваген Голф“ е изгубила контрол над автомобила и се е ударила..

публикувано на 15.04.24 в 12:38