Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вечна вярност

Никол и Григор Костови
Снимка: Никол Костова

12 двойки младоженци ще сложат подписите си днес под брачно свидетелство в Шумен. Както вече Радио Шумен съобщиq  бъдещите съпрузи са на възраст от 20 до 70 години, а повечето от тях са избрали да узаконят връзката си в Община Шумен.

Заради завишения интерес последните години към сключване на брак без ритуал, в Община Шумен е обособена специална зала с герб и знамена, каза старши експертът в отдел „Гражданска регистрация и състояние“ Златина Георгиева.

Две от 12-те двойки в Шумен са избрали събитието им да е по-тържествено и подписването ще е с ритуал.

Досега не е имало запитване бракосъчетанието да бъде проведено от кмета на Община Шумен, което влиза в правомощията му. Кметът на Община Русе Пенчо Милков води ритуал на двойка младоженци на 14 февруари.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОЩ спира да работи

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Това съобщават от правителствената информационна пресслужба. Звеното беше създадено през февруари 2020 година със заповед на досегашния министър-председател Бойко Борисов. Целта на Националния оперативен щаб беше да организира и координира действията на компетентните държавни органи във..

публикувано на 15.04.21 в 19:04

Ива Митева е председател на НС

Разградчанката Ива Митева е председател на Народното събрание. Тя беше предложена от групата на "Има такъв народ" и беше избрана със 163 гласа "за" и 75 "въздържал се". Предложената от ГЕРБ Цвета Караянчева събра подкрепата на 75 народни представители. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните..

публикувано на 15.04.21 в 12:41

Започват консултации за нов кабинет

Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Това заяви в словото си пред 45-ия парламент президентът Румен Радев. Той допълни, че постигане на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове и че безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. "Ако Народното..

публикувано на 15.04.21 в 11:01

Правителството подаде оставка

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет. Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез..

публикувано на 15.04.21 в 09:57

Кисело мляко срещу коронавирус

Изследователи от университета "Бен-Гурион" в район Негев в Южен Израел казват, че са идентифицирали молекули в киселото мляко, които са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително цитокинови бури, причинени от COVID-19. Цитокиновите бури са отговорни за някои от случаите на дихателната недостатъчност..

публикувано на 15.04.21 в 08:54
Народно събрание

Новите депутати полагат клетва

Първото заседание на 45-ото Народното събрание ще се проведе от 9 ч. днес. То ще бъде в старата сграда на парламента. За това се договориха представители на формациите, които влизат в новия състав на законодателния орган. Заседанието ще бъде председателствано от най-възрастния депутат – Мика Зайкова от "Има такъв народ". Ще се гласува явно, с..

публикувано на 15.04.21 в 06:13

9700 пациенти в COVID отделенията

249 са новозаразените с коронавирус в Североизточна България, показват данните за изминалото денонощие. 100 от случаите са в Русенска област, а в Шуменска са 53. В Силистренско има 38 новодиагностицирани, а в областите Търговище и Разград – по 29. В страната положителен резултат са дали 16,5% от направените 15 300 теста. Новите случаи са 2517. За..

публикувано на 15.04.21 в 05:50