Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът Радев в час по Русе-знание

По време на визитата си днес в Русе Президентът Румен Радев се срещна с представители на Младежкия парламент.  В началото на срещата държавният глава връчи Почетен знак на президента на Република България на полковник Велико Пенчев – негов личен инструктор от Авиационното училище. Президентът Радев се обърна към полковник Пенчев с думите: “Аз съм изключително радостен, че мога да отдам признателност не просто към един невероятен летец, отдал дълги години от своя живот на българската авиация, но да отдам почит към един истински българин.”

В обръщението си към младите хора държавният глава изрази искрената си радост, че е сред тях и сподели, че тази среща е истински важна за него, не просто защото в тяхно лице вижда бъдещето на нацията, но защото те са хората, от които зависи какво ще бъде това бъдеще. “Каквото и да правите от тук нататък вие ще бъдете лидери. Вие трябва не само да убеждавате, вие трябва да мотивирате, трябва да водите”, заяви президентът. “Вие виждате, че светът се развива с изключително ускорени темпове и става все по-неспокоен, става място, на което държавите и народите се конкурират – за технология, за наука, за иновации, за прогрес. И е много важно какви амбиции ще си поставим като народ. А за това имаме да вършим заедно много работа. Това означава решителни промени в образованието, в детското здравеопазване, решителна подкрепа на държавата за младите семейства. Това са първите неща, които трябва да свършим всички заедно. Затова имаме нужда и от вашата младежка непримиримост. Ако искаме да се развиваме като общество ние трябва да бъдем непримирими”, заяви Радев. “Вие трябва да сте не по-малко горди от младите хора и в София, и във Варна, и на други места, защото България започва своя индустриален, културен и архитектурен възход от Русе”, сподели президентът пред младежите. И допълни, че е нужна съвместна работа за Дунавската стратегия, защото България има нужда от тази европейска свързаност. В края на обръщението си Румен Радев призова младите хора да бъдат смели и да се включват в стажантските програми на Президентството, за да участват активно в управлението на страната. “Да формулираме заедно идеи за бъдещето. Да търсим заедно решения за една по-добра България”, призова президентът. Срещата продължи с приятелски диалог между държания глава и младежите, в който те поставиха редици въпроси. Малко по-рано днес президентът Радев посети и ОУ “Йордан Йовков”, където участва в урок по Русезнание, представен от възпитаници на училището. Урокът беше посветен на Освобождението на Русе. "За първи път присъствам на урок за родното място, това е прекрасна инициатива, това е нещо, което трябва да присъства във всяко българско училище и във всяко населено място. Свободата е за силните и смелите. Лесно е да я напишем, но е трудно да я изпълним със съдържание. Трудно е да я отстояваме. Свободата е начин на живот, наше задължение, свободата е възможността да избираш." Това отговори Президентът на въпроса на учениците какво е за него свободата. Той им пожела да се гордеят със своята свобода, да успяват и да бъдат признателни на всички хора, които са отдали през годините живота си за да бъдем свободни.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 26000 лв. за 10 дни от дарения

Дарения на стойност 26 590 лева са постъпили през последните десет дни по сметката на Община Русе, разкрита след обявяването на извънредно положение заради коронавируса. Сред дарителите има както фирми, така и граждани. Редица дружества осигуриха предпазни маски. Ротари клуб Русе продължават да даряват средства за костюми, очила, предпазни шлемове и..

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Пръскане срещу комари и кърлежи

Пръскането срещу комари и кърлежи в Русе започва от днес (3.04). Третирането на градските площи срещу насекоми и паразити ще се извърши с наземна техника, съобщават от местната администрация. Пръскането срещу кърлежи и бълхи започва в 6:00 часа сутринта и ще продължи до 10:30 часа в кварталите „Дружба“ и „Чародейка“, централна градска част,..

публикувано на 03.04.20 в 06:15

Катастрофа с пострадал

50-годишен македонски шофьор пострада при челен сблъсък между ТИР и камион с ремарке. Тежката катастрофа станала този следобед по пътя Русе – Разград, близо до село Щръклево, информира Българската национална телевизия.  На прав участък камион с русенска регистрация се е опитал да направи ляв завой, но пресякъл пътя на ТИР-а.  При сблъсъка кабината на..

публикувано на 02.04.20 в 20:39

Промяна в движението заради ремонти

Затварят за движение част от южното платно на булевард "Липник" в Русе от 3 до 21 април, съобщават от Общината. Ограничението е за участъка между кръстовището с улица „Братислава“ и това с улица „Иван Ведър“. Ще се пропускат само колите на градския транспорт, а движението на всички останали превозни средства ще се осъществява двупосочно в северното..

публикувано на 02.04.20 в 15:04

Онлайн благотворителност

Благотворителен Великденски базар организират и тази година доброволци от Русе. Проявата има благословията на Русенския митрополит Наум и по традиция се провежда в Катедралния храм „Света Троица", но тази година, поради сложната ситуация, се налага да е онлайн. Всичко, което се предлага на базара, е ръчна изработка, като всеки сам решава каква сума да..

публикувано на 02.04.20 в 14:55

Чети и споделяй

В онлайн среда ще се проведе тази година Маратонът на четенето, организиран от Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе. Причина за това е извънредното положение, обявено заради пандемията от коронавирус. От библиотеката приканват всички свои читатели да се включат към инициативата и да покажат как я отбелязват. Снимки и видеа се изпращат в..

публикувано на 02.04.20 в 13:55

Арестуваха двама сводници

Двама мъже са задържани за склоняване към проституция, информират от Областната дирекция на МВР – Русе. Акцията е проведена вчера сутринта в Сливо поле. Арестуваните са на 30 и 50 години. Те са привлечени като обвиняеми за това, че от 2017-а до март тази година противозаконно са отвличали и държали против волята им различни жени. Установени са..

публикувано на 02.04.20 в 13:21