Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн викторина за лешоядите

Онлайн викторина ще даде възможност на училища от цялата страна да разпространят и покажат знания за лешоядите в България. Учениците ще научат и за европейската природозащитна мрежа "Натура 2000", която опазва редките птици. Организатор на инициативата е сдружението "Зелени Балкани", които очакват до 5 април учителите и техните ученици да се регистрират за онлайн предизвикателството. То ще се проведе в края на следващият месец. Викторината ще съдържа въпроси за белоглавия и за брадатият лешояд, но някога у нас е имало 4 вида от редките птици. Дори и да не сте ученици, ще научите интересни факти за птиците, които все по-рядко можем да видим по нашите земи, от разговора на Христина Димитрова с Полина Христова от Сдружение „Зелени Балкани“:

На сайта на "Зелени Балкани" ще намерите форма за онлайн регистрация. Самото състезание ще се състои на 27, 28 или 29 април, по договорка с учителите. Паралелно ще се проведе още една викторина: „Лешоядите санитари на природата“ за 6 и 7 клас, но тя е за ученици от няколко общини, сред които Котел, Сливен, Кресна, Враца и др . От „Зелени Балкани“ са предвидили най-добрите да прекарат един ден в териториите, които обитават лешоядите и да могат да ги видят отблизо. „Те не са страшни“, уточни Полина Христова и подчерта, че всичко полезно за редките птици може да прочете на сайта им. Снимка:Зелени Балкани
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха личност-математик на годината

Десетокласникът Лъчезар Вълков е тазгодишният носител на наградата „Евгени Илиев“ за личност-математик на Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Отличието се връчва за десети пореден път. За наградата се бориха възпитаниците от 8, 9, 10 и 11 клас, а победителят беше избран с гласовете на учениците. Лъчезар Вълков е събрал максималния..

публикувано на 24.05.20 в 14:49

Да си грамотен е вредно

„За това да си във властта, не е задължително да си грамотен, напротив това вреди“, казва един от бившите министри на културата проф. Петър Стоянович. За празника на буквите, за духа и нестихващо шестващата посредственост на 24 май говори историкът, журналистът, политикът и симпатичният циник. Според него с главата си гледаме на изток, а с други части на..

публикувано на 24.05.20 в 14:45

За социализма от първо лице

„Социалистическото всекидневие в устната история на Русе“ излезе от печат и на български език. Първото издание на дисертацията на етнолога бе на английски език. От 2006 г. изследователката живее и работи в Чикаго, Илинойс. Между 2002 и 2006 г Диляна Иванова е уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей – Русе. По – късно..

публикувано на 24.05.20 в 13:57

Военен герой на 100

100-ният рожден ден на ветерана от Втората световна война редник Ахмед Льотев беше почетен официално в неговия дом във върбишкото село Маломир. За да споделят този специален миг, до него бяха съпругата му Айше и семейството на дъщеря му Салиха Терзиева. Ветеранът бе почетен с поздравителни адреси от шуменските народни представители и от заместник..

публикувано на 22.05.20 в 16:34

Живот без прегръдки

Изписаха и последния пациент, излекуван от COVID-19, от МБАЛ-Силистра. Петима бяха лекуваните пациенти от коронавирус в силистренската болница. Един от тях с тежки придружаващи заболявания почина. Другите четирима се пребориха с болестта. „Най-трудно ми беше да мотивирам колегите в самото начало, когато нямахме достатъчно лични предпазни..

публикувано на 22.05.20 в 11:35

Фотография за незрящи

Сензитивна фотография. Българите са първите на Стария континент, които владеят това изкуство. Незрящи и полузрящи хора не поставят бариери пред желанието си да творят. В това ни убедиха думите на Николай Примов - единственият у нас полузрящ художник на стъклописи и бивш реставратор на стенописи и икони. Той работи по стара тракийска техника за обработка..

публикувано на 21.05.20 в 23:02

Детските градини в Шумен отварят на 1 юни

От 1 юни възобновяват работата си детските градини в Община Шумен, съобщи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. Той поясни, че според указанията на здравния министър бележки от личен лекар няма да са задължителни, но той лично препоръчва на семействата да заведат на профилактичен преглед децата си, за да са по-спокойни. От 53..

публикувано на 20.05.20 в 12:04