Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерки за изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите за април ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък). Това съобщиха от НОИ. Във връзка с обявеното извънредно положение в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 ч. За да се избегне струпването на хора, е препоръчително клиентите под тази възраст да посещават клоновете на „Български пощи“ извън този времеви диапазон. В случай че клиент над 68 години е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на пенсията си, той може да я получи в дома си. Това става със заявление до пощенската станция, където обичайно получава парите си. По банков път пенсиите ще бъдат преведени на 7 април. В изпълнение на Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и допълнителна сума от 40 лв. на 1 246 000 пенсионери. За тази цел правителството ще отпусне близо 50 млн. от бюджета на държавното обществено осигуряване.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ананиев предупреждава

"Преминаването на границата от 200 заразени на ден в продължение на няколко дни вече е един много сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро". Това каза днес здравният министър Кирил Ананиев. Новорегистрираните болни за последното денонощие са 174, а до момента рекордът беше 186, отчетен през миналата..

публикувано на 07.07.20 в 11:58

Още трима медици в Шумен с COVID-19

Три медицински сестри от МБАЛ Шумен са с положителни PCR тестове, съобщи за Радио Шумен д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ Шумен. Две от тях работят в Спешното приемно отделение и са били контактни на медицинската сестра, която беше диагностицирана с коронавирус в края на юни. Третата специалистка по здравни грижи е от екипа на операционния блок. И трите..

публикувано на 06.07.20 в 18:56

Градоначалник с коронавирус

Кметът на Община Русе Пенчо Милков е дал положителна проба за COVID-19. Това съобщават от Общината. Установено е, че има бронхиална пневмония. Днес сутринта градоначалникът е почувствал неразположение. Той е посетил лечебно заведение едва по време на обедната си почивка. Направен му е PCR тест и резултатът е положителен.На личната си страница в..

публикувано на 06.07.20 в 18:01

България на крачка от лекарството

България е на път да открие лечение на коронавируса. Това заяви шефът Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През месец май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". До момента са набрани 30 пациенти от 9 болници в страната. Проучването се прави изцяло от български екип и е провокирано от учени в Австралия,..

публикувано на 06.07.20 в 13:42

Извънредната обстановка до края на юли

Извънредната противоепидемична обстановка в България ще се удължи до края на юли, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това е решено на среща днес с премиера Бойко Борисов, с представители на Националния оперативен щаб, с министъра на финансите Владислав Горанов и с вицепремиера Томислав Дончев. Ще се следи по-стриктно и за спазване..

публикувано на 06.07.20 в 13:35

Отиде си гениалният Енио Мориконе

Италианският композитор Енио Мориконе почина на 91-годишна възраст, съобщават световните медии. Мориконе, удостоен с два Оскара, е починал рано сутринта днес в римска клиника заради последиците от падане. Творецът е бил хоспитализиран с фрактура на бедрената кост преди няколко дни, съобщи БГНЕС. Мориконе е световноизвестен със своята..

публикувано на 06.07.20 в 10:47

Без ток на 6 юли

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 09:00 ч. до 16:30 ч. днес, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Голям извор, Мандра Църквино, Радиовъзел, ПС "Водоснабдяване Лудня", ПС "Хърсово", част от с. Ясеновец. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч...

публикувано на 06.07.20 в 08:19