Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Третият пациент - жена от Торонто

Снимка: Областна администрация - Русе

67-годишна жена, завърнала се у нас на 20 февруари от Торонто, е третият пациент с положителна проба за коронавирус в Русенска област. Това съобщи днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

При прибирането си от Канада жената минала през международните летища на Франкфурт и Букурещ. На аеропорта в столицата на северната ни съседка жената била посрещната от 70-годишния си съпруг, който я докарал до Русе. На 25 март се проявили симптоми като отпадналост и повишена телесна температура. Предприето е симптоматично лечение. На 30 март жената вече се оплаквала от кашлица и мускулни болки. В период от пет дена приемала антибиотик, като на 3 април потърсила медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“. От направената рентгенова снимка станало ясно, че жената е с двустранна бронхопневмония и веднага била настанена за лечение в инфекциозното отделение на болницата. Лекарката и медицинската сестра, които провели изследването, били частично екипирани със защитни облекла, поради което се наложило те да бъдат поставени под карантина. Пациентката и съпругът ѝ не са имали контакти с други хора.

Останалите двама пациенти с коронавирус в Русенско са в стабилно състояние и се чувстват добре.

Общият брой на взетите до момента проби за COVID-19 в региона е над 450, като сред изследваните са и хората, контактни с вече приетите за лечение пациенти. Очаква се техните резултати да излязат в най-скоро време. От представената информация стана ясно още, че от Министерството на здравеопазването в Русе вече е наличен медикамента „Колхицин“ за лечение за болните от коронавирус. Освен това от днес стартира регистър и мобилно приложение за заболелите от COVID-19, до който достъп ще имат полиция, НОИ, кметове, лични лекари и РЗИ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Постоянен арест за подкупни полицаи

За постоянно в ареста остават обвинените за подкуп двама полицаи от Районното управление в Сливо поле. Великотърновският апелативен съд потвърди окончателно определението на Окръжния съд в Русе. На 6 януари при съвместна акция на Русенската окръжна прокуратура и дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР бяха арестувани 44-годишен командир на..

публикувано на 22.01.21 в 16:41

Спазиха традицията на Бабинден

1450 бебета са проплакали в двете университетски болници в Русе през миналата година, като 1133 от тях са родени в „Канев“. Оттам отчитат 573 момченца, 560 момиченца и 21 раждания на близнаци. Новородените в „Канев“ са с 50 по-малко спрямо 2019 година. 1949 са жените, преминали през родилното като 7 от тях са чужди гражданки. В..

публикувано на 21.01.21 в 15:20

Бабинден в Долна Студена

Десет деца са се родили през изминалата година в Долна Студена – по равен брой са момичетата и момчетата. Най-малкият жител на селото носи името Красимир и се е родил само преди два месеца. По традиция, в ранните сутрешни часове на днешния Бабинден медицинският фелдшер Даринка Митева от Долна Студена посрещна в кабинета си най-младата майка,..

публикувано на 21.01.21 в 13:15

Нов асфалт на бул. "България"

Превантивни ремонтни дейности на пътната настилка на булевард „България“ започват от днес в Русе. Пътни полицаи и служители на общинското предприятие „Комунални дейности“ организират временната промяна на движението заради интензивния трафик на леки и тежкотоварни автомобили по булеварда. Освен асфалтиране на компрометирани участъци, ще бъде..

публикувано на 21.01.21 в 13:08

Данъците и по електронен път

Община Русе няма да повишава данъците и таксите за недвижими имоти, патенти и туристически услуги въпреки кризата. Промяна ще има само при данъка върху превозните средства, съобщиха от общинската администрация. Плащането на налога за недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се..

публикувано на 20.01.21 в 14:55

По-малко бебета през 2020 г.

1133 бебета са родени в Акушеро–гинекологичения комплекс към болница „Канев” в Русе през 2020 г. Това са с 50 по-малко в сравнение с предходната, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България, коментират от лечебното заведение. През миналата година на бял свят са се появили 573 момченца, 560 момиченца и 21 двойки близнаци. Детето с..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Най-четящото дете е в Русе

Беатрис Петрова е най-четящото дете на Русе за 2020 г., стана ясно на церемония в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в дунавския град. Тя се класира на първо място в категорията до 14 години. Четвъртокласничката от Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ е прочела 289 книги миналата година. В категорията..

публикувано на 20.01.21 в 13:22