Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 13 май - край на извънредното положение

Правителството няма да предлага да бъде удължено извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че правителството ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение – поне до 13 юли. Някои от социалните мерки ще продължат дори до септември. Така се преминава към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот, уточни още министър Горанов. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че остават редица противоепидемични мерки, което налага и промяна в два члена от Закона за здравето – 61 и 63. Така министърът на здравеопазването с наредба ще може да определя условията и реда за задължителна изолация на хора, болни от заразни болести, да се поставят под карантина контактните с тях граждани и хората, които са влезли на територията на страната от други държави. В правомощията на здравния министър ще е и по предложение на главния държавен здравен инспектор, да обявява извънредна епидемиологична обстановка в страната при необходимост или в отделни региони от страната. След 13 май се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем - съобщи министърът направосъдието Данаил Кирилов. Ще се разглеждат не само спешни наказателни дела, но и дела в гражданското съдопроизводство. На пресконференцията стана ясно още, че при учениците от четвърти и десети клас няма да има външно оценяване, проверката на тяхната компетентност ще бъде извършена в началото на следващата учебна година. Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за новата учебна година ще се извършва въз основа на окончателните оценки от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средното образование.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детегледачи за още семейства

Над 7800 семейства са наели детегледач по проект „Родители в заетост”, който се реализира от Агенцията по заетостта с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и държавния бюджет. Предстои да се подпишат още 1459 споразумения. Така семействата, за които държавата осигурява безплатен детегледач, ще се..

публикувано на 05.08.21 в 13:25

Учители отличници

Десет образователни институции получават първите свидетелства от Министерството на образованието и науката (МОН) за достигнати поне 70% ваксинирани учители и непедагогически персонал. Те са отличени за отговорно отношение към опазване на живота и здравето и проявена гражданска позиция. Всички работещи са имунизирани в центровете за подкрепа на..

публикувано на 05.08.21 в 10:07

Властта на крак срещу пламъците

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев. „Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните..

публикувано на 05.08.21 в 08:34
Автомагистрала

Затварят част от "Хемус" за час

Затварят участък от автомагистрала „Хемус“ между Ветрино и Неофит Рилски за час. Днес, 5 август, от 9 ч. до 10 ч., ще бъде ограничено движението в отсечката между двата пътни възела заради строителни работи, свързани с разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“. Трафикът ще се отбива от пътен възел „Ветрино“ към Провадия..

публикувано на 05.08.21 в 07:36

Нови 43 с COVID-19 в Североизтока

Нови 43 заразени с COVID-19 са установени през изминалото денонощие в Североизточна България. По 10 са новите случаи в областите Търговище и Шумен, 9 – в Русе , 8 – в Силистра и 6 – в Разград. Това са данните от Единния информационен портал.  В страната новозаразените са 429. Те са 2,06 % от всички направени 20 868 теста. В болници са настанени..

публикувано на 05.08.21 в 07:15

Горещ четвъртък

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часовете на места и за кратко ще има условия за намалена видимост. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат от 36 до 41 градуса, по крайбрежието – 29-32. Вълнение на морето около 2 бала, следобед временно 3. Температурата на морската вода – 25-28 градуса. За Шумен..

публикувано на 05.08.21 в 06:48
Милен Митев

Милен Митев е временен шеф на БНР

Съветът за електронни медии прие оставката на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков. Той поиска да бъде предсрочно прекратен договорът му за управление от 6 август, като се мотивира с "дълбоко лични" причини. В срок от три месеца СЕМ трябва да избере с конкурс нов генерален директор на Националното радио...

публикувано на 04.08.21 в 16:13