Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Седмокласниците - на национален изпит

Снимка: Радио Шумен

1352 седмокласници от област Шумен днес се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Само 55 деца не са отишли до изпитните зали. Това съобщиха за Радио Шумен от Регионалното управление по образование.

Тази сутрин изпитът започна нормално в 44 училища от областта при спазване на всички противоепидемични мерки. В изпитните зали, учениците бяха разпределени така, че да бъде спазено задължителното отстояние от метър и половина между тях.

Според част от седмокласниците, дистанционната форма на обучение в последните месеци им е осигурила повече време за подготовка, други обаче отчетоха като минус това, че не са били в класните стаи от март.

На 17 юни седмокласниците ще държат втория задължителен изпит от националното външно оценяване по математика. 

Резултатите от изпитите на националното външно оценяване на седмокласниците ще бъдат обявени до 28 юни. А от 3 до 7 юли е подаването на документи за участие в първия етап на класиране за прием в 8 клас.    ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Промяна на движението в Шумен ще има на 23 септември заради подрязване на клони и оформяне на короните на дърветата, съобщиха от общината. Затваря се за движение на превозни средства уличното платно по „Генерал Гурко“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Генерал Тотлебен“ за времето от 7.30 до 15.00 часа...

публикувано на 20.09.21 в 16:40

Американски дипломат в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес със заместник-посланика на САЩ в България г-жа Андриа Брулет-Родригез. На срещата присъстваха зам.-кметовете по бюджет и финанси Татяна Костова, по икономическо развитие Росица Антонова, по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова и по строителство и екология Боян Тодоров...

публикувано на 20.09.21 в 16:32
Община Шумен

Минералната вода в Мараш - на сесия

Първото след лятната почивка заседание на Общинския съвет в Шумен ще е на 30 септември. В проекта за дневен ред са включени 39 точки. Това решиха единодушно днес членовете на консултативния съвет. Две от точките са свързани с приемането на наредба за условията и реда за издаването на разрешително за ползването на минералната вода в село..

публикувано на 20.09.21 в 15:42

Погват неправилно паркирани коли

Засилен контрол за начина на паркиране по бул. “Симеон Велики“ в Шумен започват екипи на пътна полиция в града. Ще се следи дали водачите паркират правилно - най-вдясно, успоредно на оста на пътя. До момента практиката показва, че водачите в повечето случаи спират косо и така се създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. От днес..

публикувано на 20.09.21 в 15:22

Дете на 4 години с коронавирус

245 са новите случаи на коронавирус в област Шумен зa периода от 13 септември до 19 септември. Увеличението от миналата седмица е с 64 души, съобщават от РЗИ - Шумен. Момченце на 4 години от Мокреш е най-малкият заразен с коронавирус, а най-възрастният пациент е мъж на 87 години от Нови пазар...

публикувано на 20.09.21 в 12:53

"Зелени коридори" през седмицата

„Зелени коридори“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира днес, утре и в дните четвъртък и петък Регионалната здравна инспекция в Шумен. Желаещите могат да се имунизират в кабинета на „Цар Калоян“ № 1 и в Медицинския център „Свети Иван Рилски“ от 09:00 ч. до 16:00 ч.Имунизационният кабинет на „ДКЦ І - Шумен“ ще работи от 13:00 ч. до..

публикувано на 20.09.21 в 12:46

19 жертви за седмица

19 души с COVID-19 са починали през изминалата седмица в Многопрофилната болница в Шумен. Трима от тях са на възраст 37, 42 и 45 години, а останалите са над 52 години, съобщи д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Към момента в COVID  отделенията са настанени 150 пациенти, като 141 от тях са с положителни проби. В интензивното отделение..

публикувано на 20.09.21 в 12:27