Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Още двама пребориха COVID-19 в Русенско

Снимка: БТА

Нови двама пациенти с COVID-19 са излекувани през последното денонощие в Русенска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция. С тях преборилите болестта в региона стават седемдесет и четирима.

По данни не Единния информационен портал, в Русенска област новите случаи на коронавирусната инфекция през изминалото денонощие са 34. От тях 32-ма са обитатели на дома за стари хора „Възраждане“ и един социален работник от институцията. Така общият брой на потвърдените случаи с COVID-19 в засегнатото социално заведение достигна 90 души, от които 83-ма обитатели и седем души персонал. От 83-та потребители на социалната услуга с положителен PCR тест за коронавирус, смъртните случаи са вече два, уточняват от РЗИ. От останалите обитатели 24 са настанени в лечебни заведения.

По последни данни на инспекцията, в Русе има още един смъртен случай. Починал е мъж на 79 години, който не е от дома за стари хора. Той е бил хоспитализиран в Университетската болница „Канев“, където е бил поставен на кислородна терапия. 

Другият потвърден случай на коронавирусна инфекция в областта е на 55-годишна жена от Бяла. Тя е хоспитализирана в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, информират от РЗИ.

Отчитайки новообявените 34 случая от днес, диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията станаха 234, като активните са 155. От тях 40 са на болнично лечение, а другите 115 са под домашна изолация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В 292 секции в Русенско ще се гласува машинно

Безпроблемно протича подготовката в Русенско за предстоящите на 11 юли избори за народни представители. Вече са раздадени удостоверенията за гласуване на друго място и регистрите към тя, информират от Областната администрация в крайдунавския град. Същевременно са разпределени и средствата за организационно-техническа подготовка по общините,..

публикувано на 12.06.21 в 16:26

Изкуство на колела

Русенци имат уникалната възможност да пътуват в тролейбус, изрисуван от настоящи и бъдещи художници. Возилото   на “Общински транспорт”, което беше превърнато в произведение на изкуството по време на Ретро парада в града, вече е движеща се атракция по русенските улици. В  преобразяването на тролея се включиха  професионалните художници..

публикувано на 11.06.21 в 16:16
Община Русе

Стопираха строежа на леярна

Община Русе е преустановила изграждането на леярна в града от испанска фирма, съобщават от местната администрация. Причината е, че при производството на детайли от въглеродна и неръждаема стомана се отделят амини и фенол. Нормите на тези вещества не са регулирани в законодателството и не подлежат на замервания, което е и основният аргумент за..

публикувано на 11.06.21 в 15:03

Пламнаха стари гуми

Проверена е площадката за отпадъци в с. Калипетрово, община Силистра, след сигнал за пожар, съобщават от екоинспекцията в Русе. Установено е, че огънят е пламнал в участъка, в който се съхраняват стари автомобилни гуми. Пожарът е потушен от огнеборци на службата в Силистра, но не са изяснени причините за възникването му. Данните от пункта за..

публикувано на 11.06.21 в 11:06

И Бяла брани Темида

Мълчалив протест срещу закриването на Районния съд в Бяла се проведе днес в центъра на града. В него се включиха магистрати, юристи и граждани, според които решението на Висшия съдебен съвет ще ограничи достъпа им до правосъдие. Районният съд в Бяла обслужва четири общини в Русенско. В момента в града се изгражда нова съдебна палата за 3 милиона..

публикувано на 09.06.21 в 14:11
Община Русе

Помощи за преболедували COVID-19

Еднократна целева помощ от 50 лв. започна да отпуска Община Русе за хора, преболедували COVID-19. Средствата са от общинския бюджет, а решението беше взето на последната сесия. От финансовата подкрепа могат да се възползват хората, които получават социални пенсии за старост или инвалидност, както и възрастни над 70-годишна..

публикувано на 09.06.21 в 12:49

Съдът с нормално работно време

Възстановява се нормалното работно време на Окръжния съд в Русе. Заповедта за това е на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Структурата ще работи от 9 ч. до 17 ч. без прекъсване. Достъпът на граждани в Съдебната палата следва да се осъществява с маска за лице, след дезинфекция и при спазване на дистанция. В помещенията, определени за..

публикувано на 07.06.21 в 16:32