Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Утвърдиха увеличението на заплатите в някои администрации

Осигуриха пари за увеличаване с 30% на заплатите на хората от първа линия в борбата с COVID-19, както и на тези, които работят на терен и в пряк контакт с други хора. Това стана днес с одобравянето на поредица постановления от страна на Министерския съвет.

Част от ведомствата преструктурират бюджетите си, за да гарантират увеличението. Сред министерствата, които вдигат заплатите на служителите от първа COVID линия, са тези на земеделието, на социалната политика, на вътрешните работи и на здравеопазването. Здравното министерство ще получи допълнително средства и за по-голяма субсидия на държавните и общински болници. 

Пари се дават и на служители от ДНСК и от Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

Служители в Министерството на културата, в две дирекции на Министерството на туризма, както и в Агенция "Митници" също са в списъка за по-високи заплати. Увеличението е от 1 август.

С друго постановление днес Министерският съвет одобри отпускането на 122 милиона лева за заплати до кра яна годината на личните асистенти, които работят по Закона за личната помощ. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Сами по улиците - без маски

Точно и ясно трябва да се регламентира кога трябва да се носи маска на открито. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на правителството днес, по повод заповедта на здравния министър за маските на открито, която влиза в сила от утре. "Трябва да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на..

публикувано на 21.10.20 в 12:21

И кладенците на светло

Собствениците на кладенци трябва да ги регистрират до 27 ноември. За в одовземните съоръжения, които се ползват за лични нужди, не се дължи такса. Но тези, които ги ползват за стопански цели, дължат такса регистрация. В пакета от документи трябва да се посочи с какво средство се черпи водата, каква дълбочина има кладенецът, кой е собственикът,..

публикувано на 21.10.20 в 11:18

Слънчево до събота

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, по-значитени – по крайбрежието. Ще духа слаб, до умерен вятър. Във вътрешността той ще е от югоизток, по Черноморието – от североизток. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса. За района на Шумен – около 19. От четвъртък до събота ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо, с..

публикувано на 21.10.20 в 06:34

Без ток – по график

Ремонти и профилактика на електросъоръженията ще са причина за спиранена тока и днес, на 21 октомври, в някои населени места от Североизотчна България В Разградска област от 07:30 ч. до 17:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Иван Шишманово, от 08:30 ч. до 16:30 ч. – в селата Сейдол, Тръбач, Трапище и Чудомир,..

публикувано на 21.10.20 в 06:18

261 с COVID-19 излекувани

Новозаразените с COVID-19 в Североизточна България през изминалото денонощие са общо 163, сочат данните на Единния информационен портал. Най-много са случаите в Търговищка и в Русенска област, съответно 56 и 50. В Шуменска област новозаразените са 36, в Разградско - 17, в Силистра – 4. Към 0 ч. тази нощ в страната са направени общо 11 505 PCR..

публикувано на 21.10.20 в 05:43

Отново с маски на открито

Носенето на маски и на открито става задължително о т четвъртък (22-ри октомври). Това обяви на извънреден брифинг в Ловеч здравният министър Костадин Ангелов. Според него, се очаква намаляване на заболеваемостта от COVID-19, ако мерките се спазват стриктно. "В други държава тази мярка вече е факт“, посочи проф. Ангелов и добави: "Ще дадем..

публикувано на 20.10.20 в 17:36

Звезден дъжд през нощта

„Максимумът на метеорния поток Ориониди ще бъде тази нощ (20 срещу 21 октомври). Метеорите ще са видими през втората половина на нощта, когато съзвездието Орион е вече по-високо над хоризонта“ – каза за Радио Шумен астрономът от БАН Пенчо Маркишки. При ясно време ще могат да се видят около 15 бързи метеора за час, допълни той. Този метеорен поток е..

публикувано на 20.10.20 в 15:57