Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е умно земеделие?

Снимка: Личен архив

Модерното земеделие все повече разчита на новите технологии, за да е конкурентоспособно, а земеделските стопани да са по-ефективни и да увеличават добивите и печалбите си.

Повечето стопани използват капково напояване, но това не е достатъчно, за да имаш прецизиране в земеделието, смята Ивайло Енев - изпълнителен директор на компания за производител на българска система за автоматизирано прецизно земеделие.

Какво представлява така нареченото умно земеделие и достъпно ли е за дребните земеделски производители? Чуйте от интервюто на Айше Лятиф с Ивайло Енев.ВИЖТЕ ОЩЕ

За глобите и ТОЛ системата

В разгара на летния сезон много хора решават да почиват по родното Черноморие, като най-често избират да пътуват с кола, заради комфорта и бързината. Излизайки от града по работа или на почивка, е редно да се провери валидна ли е винетката за автомобила. Често обаче се случва в забързаното ежедневие при купуването й да се сгреши символ или да се..

публикувано на 10.08.22 в 14:27

Всички обичат българската кухня

Готвачите отбелязват 10 август като свой професионален празник у нас от 2005 г. А от 2015 г. популярният шуменски гурме шеф Асен Ибров развива своя кулинарен талант в Лондон. Преди две години младият мъж участва в телевизионното състезание „Национален готвач на Англия”, а по-късно започна да работи и за Българското посолство в Лондон. Миналото лято шеф..

публикувано на 10.08.22 в 09:40

Скит в скалите над река Чаирлъка

Неизвестен досега малък скален манастир от епохата на Първото българско царство е открит на територията на Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“. Скитът се състои от три пещери, килия и скална църква. Открит е при експедиция на спелеолози от Българското пещерно дружество, а че става дума за монашеска обител потвърждават историци и археолози...

публикувано на 09.08.22 в 15:50
Първан Симеонов

Газовата тема е политическа

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране  Иван Иванов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Припомняме, че днес се състоя открито заседание на комисията за определяне на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво. На него..

публикувано на 09.08.22 в 13:21

Как да чуваме тялото

Със сигурност сте чували възрастни хора да казват: „Времето ще се разваля – ставите ми се обаждат“. Оказва се, че не само ставите, а цялото тялото ни говори. Въпросът е да се научим да го чуваме и да го разбираме. Преди дни в Шумен гостува Инеса Попова от София, за да сподели опита си как да поддържаме тялото си с помощта на природни средства. Тя..

публикувано на 08.08.22 в 11:52
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Душената лекарка е действала професионално

Държавата трябва да има специално отношение и да подкрепя болниците, които имат спешни отделения. Това каза за Радио Шумен д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ - Шумен, по повод саморазправата с медик в лечебното заведение. Той беше категоричен, че по време на нощното си дежурство в нощта на нападението д-р Айлин Мехмед е действала професионално и при..

публикувано на 05.08.22 в 14:06

Първите стъпки на кабинета

Днес бе първото заседание на новия служебен кабинет, оглавяван от Гълъб Донев. На него премиерът увери, че още утре министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може да се обезпечат газовите доставки. Следващата седмица Министерство на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни..

публикувано на 04.08.22 в 13:36