Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прегледи за сърдечно здраве

Снимка: Радио Шумен

Покана за безплатни прегледи за сърдечно-съдови заболявания получиха днес десетки шуменци. В Световния ден на сърцето те се включиха в здравна анкета. Кампанията е на Специализираната кардиологична болница в Шумен и на Медицинския филиал в града.

Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания е в основата на Световния ден на сърцето, каза Снежана Петкова от шуменския превантивно-информационен център.

„Спортуването, двигателната активност и здравословното хранене са изключително добри съвети за сърдечно здраве“, обясни Петкова.

„Въпреки добрата превенция, семейната предопределеност е важен фактор, който трудно може да се избегне. Няма как да се предпазиш на 100%. Целта на тези прегледи е ранно диагностициране“, добави медицинската сестра Анифе Салиева.

Анкети с минувачи провеждаха два часа специалистите по здравни грижи пред шуменския театър.

„Задаваме въпроси имат ли хипертония, диабет, дали са пушачи, живеят ли в стрес, водят ли заседнал начин на живот, имат ли повишен холестерол и роднини по първа линия, които имат инфаркт, инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Питаме и за болки в гърдите при физически усилия. Ако имат повече от три отговора с „Да“, ги каним на безплатен преглед. Ще им бъде измерено кръвното, ще им бъде направена и кардиограма. По преценка на лекаря може да бъдат назначени и допълнителни изследвания“, обясни медицинската сестра Хюнер Исмаилова.

Въпреки че участниците в анкетата, попадащи в рисковата група, получават безплатен медицински преглед, малцина се спираха да разговарят със здравните специалисти. „Българинът трябва да се научи, че превенцията е изключително важна. Не поставят здравето на първо място, а това трябва да е най-важното за всеки“, каза сестра Исмаилова.

„По-малко шуменци се спират, за да участват в анкетата, защото хората са наплашени и от всякакви измами“, добави сестра Салиева.

Димитрина бе сред първите минувачи, които попълниха теста за сърдечно здраве. Тя не очаква покана за безплатен медицински преглед, тъй като не попада в рисковата група. „Тренирам, избягвам да ям прекалено мазна храна, тестени изделия и въглехидрати в големи количества. Всичко трябва да е умерено. Това просто се е превърнало в моя начин на живот. Тренирам четири или пет пъти в седмицата и ако не се движа, просто не се чувствам добре“, разказа младата дама.

Всички участници в анкетата получиха информационни материали как да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгений Панайотов - председател на Съюза на фармацевтите

Спрете да пиете сами антибиотици!

Да не се предписват и да не се използват антибиотици, без това да е необходимо. За това призова председателят на Съюза на фармацевтите в Шумен Евгений Панайотов. По думите му, закупуването на антибиотици от аптеките през последните месеци се е увеличило в пъти. „COVID-19 е вирусна инфекция, която при повечето пациенти преминава леко. През първите дни..

публикувано на 20.11.20 в 10:17
Ясен Нончев, Борис Иванов и Гергана Александрова

Шуменски гимназисти прославиха България

Наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“ спечели българският отбор. В него участват ученици от шуменската езикова гимназия. Десетокласниците преодоляха конкуренцията на младежи от Румъния, Литва и Полша. Те създадоха клипове и презентации, които представят седем интересни факта за държавите на участниците. „Избрахме да..

публикувано на 19.11.20 в 16:01

Доброволно на първа линия

Богослов Стоянов от Разград – доскоро разградчани го познаваха като коминочистач, но той е с разностранни интереси – занимава се с фолклор, бил е и международен шофьор, има изкаран курс за парамедици, който сега го отвежда на първа линия в битката с коронавируса. Богослов е доброволец в разградската болница. И така вече вместо дрехите на коминочистач..

публикувано на 19.11.20 в 15:04

Да посрещнеш 102

Румънка е единствената жива силистренка, посрещнала преди 80 години българските войски в Силистра след подписването на Крайовската спогодба. Не знаела и думичка български. Женика Опрева навършва днес 102 години.   Тя е румънка, родена на 19 ноември през 1918 г. в края на Първата световна война в град Галац, когато в цяла Европа вилнее..

публикувано на 19.11.20 в 12:11

Щастието в кадър

Днес всеки снима – с фотоапарат или с телефон. Всеки може да запечата миг от живота около себе си и да го сподели веднага със света. Снима и Калоян Живков от Шумен. Към всяка снимка има и текст, който разказва история или чувство. Калоян е пленен от фотографията още от дете. Страшно му било интересно, когато баща му снимал семейни моменти. Все искал и..

публикувано на 18.11.20 в 14:21

Още един лекар влиза в COVID сектор

Д-р Селиме Карагьозова е първият и засега единствен общопрактикуващ лекар, който се е отзовал на призива на Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в Разград и поема дежурства в COVID отделение, за да помага в лечението на хоспитализирани заразени с коронавирус.  Тя ще продължи да обслужва пациентите си като джипи през работните дни,..

публикувано на 17.11.20 в 15:14

Ден на най-малките герои

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. Броят на ражданията намалява с всяка година, но за жалост, броят на недоносените расте. В болницата в Търговище през миналата година са се родили 61 недоносени деца, а от началото на 2020 г. досега те вече са 62. Две от тях са дошли на бял свят с тегло под 1000 грама. Родени са 6 двойки..

публикувано на 17.11.20 в 13:54