Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Драма по време на COVID-19

Снимка: Никола Смиленов

Обществени вълнения се надигнаха от началото на октомври около карантинираните второкласници на шуменското СУ ,,Сава Доброплодни‘‘, чиито родители днес сигнализираха Радио Шумен, че събират подписка и подготвят протестна декларация.

Сред децата в изолация е и синът на заместник - областния управител на Шумен Ширин Вели. Според майките и бащите е недопустимо управата на училището да разбира за положителния тест на заразеното дете от Регионалната здравна инспекция, а не от родителите му.

Чуйте какво показа проверката на Бесте Сабри, която събра мненията на Марияна Тихомирова, майка на второкласник от карантинирания клас, както и на заместник - областния управител Ширин Вели.

С настояване към всички компетентни органи да се предприемат нужните действия под декларацията са се подписали 21 родители. Децата остават под карантина до четвъртък, а след това се очаква всички да заемат местата си в клас.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Няма да има кой да ни лекува

Шуменската болница е запълнила леглата за прием на пациенти с коронавирус в отделенията в Шумен и сектора в Нови пазар. Възможност за разкриване на легла има, но проблемът е, че не достигат лекари и медицински сестри, които да ги обслужват, алармира директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. Чуйте интервю с него на Сълза Стаменова. В..

публикувано на 19.10.20 в 13:59
Община Върбица

Безводна Върбица още чака

Водният режим продължава да тормози жителите на Върбица. Въпреки че общината е до седмия по големина язовир в страната, безводието мъчи хората години наред. А синоптиците прогнозират поредна суха зима. Община Върбица се намира в Герловската котловина. След направени проучвания на учени от Минно-геоложкия университет в София става ясно, че..

публикувано на 19.10.20 в 11:51

Предай нататък!

Преди 18 години на днешната дата в България официално започва да се отбелязва Денят на благотворителността. Тогава за първи път фондация ,,Щедро сърце‘‘ организира дарителска кампания за събиране на средства. Младежите в България до 25 години са най-ангажирани с благотворителни кампании. Това сочи докладът ,,Дарителство в България‘‘, изготвен от..

публикувано на 19.10.20 в 11:39

До Китай и обратно

Безплатни курсове за деца, начинаещи и напреднали предлага Шуменският университет “Епископ Константин Преславски”. Заради пандемията от COVID-19 тази година в десетия град на страната няма да пристигне преподавател от Китай. Виртуалните уроци ще се водят от младата шуменка Сияна Симеонова. Тя е създател на платформата за онлайн преподаване „..

публикувано на 19.10.20 в 11:30

Талантливите момчета на Шумен

Вече 16-годишни, двамата млади пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови от Шумен активно участват в конкурси и печелят най-престижните отличия. Много са и изявите им с различни филхармонични оркестри в страната. Те учат в момента от Шумен дистанционно в Музикалната академия в Берлин. Чуйте интервю на Жулиета Герова с младите таланти.

публикувано на 15.10.20 в 15:11

Нов асфалт за един милион

Първа копка за   цялостния ремонт на улици в Каспичан, Плиска и още три села от Общината беше направена днес в Каспичан. Над 1 милион лева ще бъдат вложени в цялостния ремонт на пътните платна, каза на церемонията кметът на Каспичан Милена Недева. "Надяваме се, че до началото на зимата ще сме приключили", посочи тя. . Чуйте целия репортаж на Миглена..

публикувано на 15.10.20 в 14:51

Забравени от ВиК

Три домакинства от шуменското село Драгоево останаха без вода. След смяна на водопровод от ВиК – Шумен пропуснали да изградят връзките и близо две седмици хората са без вода. Те се чудят как абонати с платени сметки могат да бъдат изключени от системата. Подали сигнал във водното дружество и вече се изграждат връзките с основния водопровод. Според..

публикувано на 14.10.20 в 11:28