Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семейство тръгна на училище

4
Снимка: Амалипе Шумен

За Иван и неговото семейство есента на 2020 г. се оказа много различна. Той има първи учебен ден в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а съпругата му – първи учебен ден в гимназията. Синът им пък е с първи учебен ден в детската градина.

Иван е на 27 години от село Ивански. Завършил е средно образование и въпреки че е мечтал да стане лекар, не се е осмелил досега да продължи да учи. До момента, в който научава за Програма „Млади ромски педагози“, която му обещава менторска и финансова подкрепа до завършване на висше педагогическо образование и след това сигурно работно място.

През лятото на тази година той е приет в специалност „Предучилищна и училищна начална педагогика“ в Шуменския университет в редовна форма на обучение. Подготвяйки се за първия семестър в университета, той мисли и за своята съпруга, която е с незавършено средно образование. Успява да я убеди, че макар и вече майка, тя може да продължи своето образование. Тя продължава в Професионалната гимназия по селско стопанство. Синът им е на 2. Младите родители научават, че времето прекарано в детска градина е ценно за бъдещото развитие на детето и го записват в ДГ „Снежанка“ в с. Ивански.

Така цялото семейство започва своята нова учебна година. Защото да учиш е заразно.

В програма „Млади ромски педагози“ на Тръст за социална алтернатива, реализиращ се с помощта  на Център „Амалипе“, са включени двама участници от шуменското село Ивански – Иван и Антоанета.

Основната цел на проекта е наемането им на работа в местната детска градина. Младежите получават менторска подкрепа, както и финансова помощ за следването си. Семействата им се гордеят с тях и ги подкрепят. Иван и Антоанета ще бъдат сред първите висшисти от ромската общност в Ивански. По този начин ще бъдат добър пример за цялата общност, която да последва техния пример.

Още чуйте от разговора с Иван Иванов.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

8 пациенти остават в реанимация

Съвсем лек спад на пациентите в COVID структурите се отчита в шуменската болница. Към обед в отделенията са настанени 223 души с доказана коронавирусна инфекция и други 30, които имат симптоми, но още чакат резултат от теста. През вчерашния ден са изписани 28 души – с 9 повече от приетите, а днес до обед са постъпили 6, други 5 са освободени. В..

публикувано на 10.04.21 в 13:17

Зелен коридор за „Модерна“

Зелен коридор за имунизиране на възрастни хора с РНК ваксината на „Модерна“ ще има днес (10 април) в Шумен. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Имунизационният кабинет на РЗИ на улица „Калоян“ № 1 ще работи от 10 ч. до 15 ч. Според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 на този етап ваксината се поставя на хора над..

обновено на 10.04.21 в 08:28

Затоплянето продължава

От минус 2 до 2 градуса над нулата са температурите, измерени в 6 ч. тази сутрин в Североизточна България. Най-студено е било в Шумен, а най-топло – в Силистра. През деня над региона ще е предимно слънчево, ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от юг-югоизток.  Очакваните максимални температури са с два-три градуса по-високи от вчера – между..

публикувано на 10.04.21 в 07:52

Нови дръвчета в Дибич

Акция по залесяване организират в село Дибич тази събота, 10 април. Това съобщиха от общинската администрация в Шумен. Ще бъдат засадени 220 дръвчета на различни места в селото – на входа на населеното място, в централната част, около детските площадки и парковете. Дръвчетата са от видовете явор, дъб, шестил, бор, липа и..

публикувано на 09.04.21 в 16:34

Деца садиха дръвчета

Над 80 дървета бяха засадени днес в 13 детски градини в Русе. Инициативата, наречена „Не бъди дърво, засади такова“ е на Сдружение Лайънс клуб „Сексагинта приста“ с участието на децата от ЛЕО клуб. В акцията се включи агрономът д-р инж. Боян Богомилов, който разясни на най-малките правилата за отглеждане и съхранение на растенията. Дръвчета,..

публикувано на 09.04.21 в 12:39

На училище в Силистра

Всички ученици от 5 до 12 клас в Силистренска област тръгват присъствено на училище от 12 април. Това се отнася до учебните заведения, където паралелките са единствените във випуска, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Това означава, че малките училища ще бъдат изцяло на присъствени занятия. Сред тях са много..

публикувано на 09.04.21 в 11:32

Конкурс за великденски картички

Онлайн конкурс за най- красиво изработени великденски картички организира НЧ "Тодор Петков 1963" в Шумен. Надпреварата е за деца от 5 до 10-годишна възраст и е с награден фонд. Конкурсът ще се проведе от 12 до 16 април. Всички желаещи да се включат в конкурса трябва да изпратят име, адрес, телефон за връзка и снимка на великденската си..

публикувано на 09.04.21 в 10:21