Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пенсионери с безплатни ваксини

4
Снимка: Радио Шумен

В Шуменска област пристигнаха безплатните противогрипни ваксини за хронично болните на възраст над 65 години.

Всеки личен лекар е получил ваксини по предварително заявен списък, съобразен с желанието на хората да бъдат имунизирани през миналата година. Някои от джипитата вече са направили организация и ваксинират пациентите си като д-р Васил Василев, в чийто кабинет заварихме и пациенти за имунизация.

„Познавам добре пациентите си и препоръчвам ваксини на тези с хронични заболявания, като предварително им правя преглед за състоянието в момента“, поясни д-р Василев. Той предупреждава, че след поставянето на ваксината пациентът може да чувства леко неразположение, а мястото на инжекцията да е зачервено.

Повечето от пациентите са добре запознати с всичко, което трябва да знаят за ваксините и за другите начини да повишат имунитета си чрез правилно хранене и движение. 

Само пациентите над 65 години с хронични заболявания по преценка на личния си лекар имат право на безплатна противогрипна ваксина. Желаещите по-млади пациенти трябва да си закупят ваксина сами.

През тази година броят на желаещите да бъдат имунизирани  срещу грип е значително по-висок от миналата година и доставките на ваксини в аптеките се изчерпват за часове.

Чуйте репортажа на Мина Денева.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарин Димитров - кмет на Търговище

Кметът се отчете онлайн

В година на пандемия се работи трудно, обясни кметът на Търговище д-р Дарин Димитров по време на онлайн отчет за дейността на Общината през миналата година. Модерна градска среда, икономика и бизнес, грижа за хората, интелигентен и зелен град и подкрепа за по-малките населени места - това са били приоритетите на..

обновено на 20.01.21 в 14:02
Община Нови пазар

Обновяват Нови пазар

Близо 25 милиона е макрорамката на проектобюджета на община Нови пазар за 2021. Усилията на кметското ръководство в момента са насочени към подготвянето на  документа, който трябва да бъде гласуван на сесията в края на месеца. Над 4 милиона се очакват за изпълнението на проекти по различните оперативни програми. Чуйте още от репортажа на..

публикувано на 20.01.21 в 12:54

Студенти плащат цели наеми

Вече има висши учебни заведения, които намаляват наемите за общежития в отговор на исканията на Националното представителство на студентските съвети. Те ще вземат по-ниски такси за месеците януари и февруари, когато реално студентските стаи бяха празни заради дистанционното обучение на студентите. Дали и общежитията, които ползват студентите..

публикувано на 20.01.21 в 08:49

Шанс за нов живот за Лидия

45-годишната Лидия Господинова от Русе смята, че живее нов живот след присаждане на стволови клетки в Москва. През миналата година Радио Шумен огласи дарителската кампания в помощ на Лидия, която бе болна от множествена склероза. След перипетии заради пандемията от COVID-19 операцията за трансплантация на стволови клетки на Лидия в Националния..

публикувано на 19.01.21 в 13:46

Мътна вода от чешмите

30 милиона кубически метра вода са се влели в язовир „Тича“ заради валежите през миналата седмица. Това е причината за влошените качества на водата. Регионалната здравна инспекция в Шумен вече препоръча тя да не се ползва и за готвене, защото показателят мътност многократно надвишава санитарните норми, каза д-р Йовка Костова, експерт в инспекцията...

публикувано на 19.01.21 в 13:34

Селски туризъм по време на пандемия

Гостоприемството на българите, уникалната местна кухня, съхранените обичаи и занаяти, както и красивата природа превръщат селския туризъм в предпочитан начин за прекарване на свободното време. Какво се случва обаче с този вид туризъм в условията на пандемия? Това е темата в днешното издание на рубриката ,,Рестартирай Европа: По-силна – за теб“...

публикувано на 18.01.21 в 12:10

"Ретро карантина" или дежавю в сегашно време от преди сто години

„Върнете часовника над сто години назад, за да се окажете в настоящето“ – така създателите на страницата „Ретро карантина“ канят хората да я разгледат в социалната мрежа и да се запознаят със ситуацията, през която е преминало човечеството преди повече от сто години – инфлуенцата.  И в началото на 20 век думата карантина е била особено актуална,..

публикувано на 15.01.21 в 09:50