Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията се развихря

Снимка: Радио Шумен

111 пациенти с коронавирусна инфекция се лекуват в болнични заведения в Шуменска област към момента. В МБАЛ – Шумен са настанени 107 души, от които двама са в интензивно отделение. За други 17 души в лечебното заведение има съмнение, че са заразени, очакват се резултатите от PCR тестовете. В болницата във Велики Преслав се лекуват 4 пациенти с COVID-19.

В дните от петък до неделя в Шуменско има нови 96 случая на коронавирус. Сред заразените са шестима обитатели на Дома за стари хора в Нови пазар. С COVID-19 са и трима ученици на 14, 16 и 17 години от Средното училище „Сава Доброплодни“, Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ и Професионалната гимназия по икономика. На директорите на учебните заведения са издадени предписания за предприемане на необходимите противоепидемични мерки.

От началото на пандемията в Шуменска област са регистрирани 902 случая на коронавирусна инфекция. Починалите са 34.С леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 437 души. Поставените под карантина в областта са 953.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общо събрание онлайн

Заседание на Общото събрание на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ ще се проведе днес /27.11/ от 13 ч. За първи път в историята на висшето училище събитието ще бъде онлайн, съобщи за Радио Шумен неговият председател доц. Юрий Проданов. В него ще участват 260 членове, които са технически обезпечени и ще могат да гласуват в реално..

публикувано на 27.11.20 в 10:56

Нова гора с благун и липа

Десет декара с благун и липа ще залесят до края на тази седмица служителите на ДГС-Преслав, съобщават от СИДП. Теренът, на който се извършва дейността, е в близост до общинския център. Ще бъдат засети 5900 фиданки, като благунът е закупен от разсадника на ДГС-Върбица, а сребролистната липа - от разсадника в село Баяечево. Лесовъдите в..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

Възродиха здравна служба

Здравната служба във върбишкото село Конево отново ще работи. Помещенията са ремонтирани със средства, отделени от бюджета на Община Върбица. За жителите на селото ще се грижи д-р Пламен Владов, който ще приема от 1 декември два пъти в седмицата. Досега хората от Конево при нужда пътуваха до селата Ловец или Иваново, за да търсят лекарска помощ.

публикувано на 27.11.20 в 10:34

Шуменци масово даряват за кислород

34 шуменци са дарили средства през последните дни за заплащане на кислорода, необходим за лечение на пациенти с тежка коронавирусна инфекция в МБАЛ – Шумен . За 4 дни са събрани 5106,67 лв., като някои дарители са превели средства повече от един път. Чрез Сдружение „Стопанска камара” лечебното заведение е получило 10 000 лв., които също са дарени..

публикувано на 27.11.20 в 09:01

Мерките - от тази вечер

От 23.30 часа тази вечер влизат в сила ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса у нас.  Днес ще е последният присъствен ден в училище за децата в цялата страна. От понеделник обучението от 1 до 12 клас и в университетите преминава в електронна среда, а..

публикувано на 27.11.20 в 08:39

29 молби за новата помощ

29 семейства с деца до 14-годишна възраст от Шуменска област са подали заявления за отпускане на целева помощ, тъй като трябва да си останат вкъщи и да се грижат за децата си, които се обучават в електронна среда. Три от семействата са от Велики Преслав, а останалите – от Шумен, каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция „Социално..

публикувано на 26.11.20 в 16:18

Социална трапезария в Кубрат

Общинският съвет в Кубрат даде съгласие на кмета при крайна необходимост да ползва временен безлихвен заем от парите по сметките за чужди средства на общината в размер до 380 000 лева за авансово финансиране. Това стана на редовното заседание днес. Одобрено бе и кандидатстването с проектно предложение "Обществена трапезария - Кубрат", считано от 4..

публикувано на 26.11.20 в 14:36