Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научен комплекс за милиони

Снимка: Шуменски университет

Етап от изпълнението на проекта за изграждане на Център за върхови постижения в Шуменския университет бе отчетен на онлайн пресконференция днес.

5 висши училища се включиха с дейности по проекта на стойност 29 781 882 лева към Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. За Шуменския университет са предназначени 3 054 364 лева.

В изградената специализирана научноизследователска инфраструктура с обща площ  305 кв. м на територията на Шуменския университет ще бъдат разположени дейта център с терминали за достъп, три модула - „Математически основи на информационната сигурност“, „Стеганологична защита на информацията в мрежите“, „Криптологична защита на комуникациите“ и една Лаборатория за моделиране и симулация на процеси. За оборудване на комплекса с нова и съвременна апаратура са предвидени 1 470 365,85 лв.

В научния екип на проекта са включени до момента 10 изследователи. Научноизследователският комплекс в Шумен ще може да решава научноизследователски задачи на бизнеса и обществения сектор от региона и страната.

Още може да чуете от ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев и Добринка Добрева, главен експерт по проекта. Професор Колев коментира и как обучението в Шуменския университет се осъществява от всички студенти неприсъствено от началото на седмицата.

Чуйте информацията на Антоний Димов за Центъра за върхови постижения и коментара на проф. Георги Колев за обучението в Шуменския университет в двата прикачени файла.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инджи, която помага

Инджихан Сюлейманова е с необикновената съдба, която се преобръща още, когато като момиче бяга от дома си в Силистра.  Животът ѝ е поредица от перипетии, но и радости, защото е майка на 5 деца. Три от тях са нейни и две са на втория ѝ съпруг.  В момента Инджихан е медиатор в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“.  Когато застане пред учениците,..

публикувано на 22.04.24 в 13:51

Опашки за хранителните пакети

В Русе и Шумен започна раздаването на хранителните пакети по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция "Подкрепа", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Тази година броят на хората, които имат право на подкрепата е по-голям - над 2000 в шуменска област и над 5200 в русенска област. Опашка се изви пред сградата на..

публикувано на 22.04.24 в 13:24

За храната на древните хора

Екип от специалисти направи изследване по археоботаника, което проучи органичните находки, открити в ями на територията на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Древното светилище на траките се състои от вкопавания, в които са слагани предмети и храна и са извършвани и ритуали. При архелогическите разкопки са открити разнообразни органични находки,..

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Деца творят с глина

„Форми на комуникация“ е темата на Национално състезание „Най-добър млад керамик“, което се провежда днес в Шумен. Домакин на проявата е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Отбори от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар мериха творчески сили в залата на Военния клуб в града.  В предизвикателството се..

публикувано на 20.04.24 в 14:06
Шуменски университет

Млади еколози променят света

Традиционна конференция на катедрата по биология към Факултета по природни науки на Шуменския университет се провежда за 12-ти път. Тя е платформа и за представяне на интердисциплинарни изследвания, в която тази година ще участват 63 студенти, ученици и преподаватели.  Всеки от участниците във форума представя своите изследвания, които са правила с..

публикувано на 19.04.24 в 16:22

Програмиране за всички

Второто издание на отборното състезание по програмиране "Лудогорие хак" ще се проведе от 19 до 21 април в Търговище.  Организатори на събитието са Иван Димитров и Емилиян Кадийски, съответно от Дигитално общество Разград и Дигитално общество Търговище. Те са програмисти, които обичат работата си и искат да създадат общество на хората от Лудогорието..

публикувано на 19.04.24 в 12:19

Сушата е страшна и за рибарите

Драгомир Бонев има зад гърба си близо 60 години въдичарски стаж, над 40 ловен и два ловно-рибарски магазина в Шумен и Велики Преслав. С толкова голям опит може да му се вярва, че в момента забраната за риболов не е толкова страшна, „колегите“ му проявяват разбиране, а по-страшна е сушата. Дори когато падне забраната, водоемите може да са с..

публикувано на 21.04.24 в 08:05