Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 и политиката

Снимка: Pixabay

„За коронавируса трябва да се говори като за всяка една сериозна криза в обществото, както за климатичните проблеми, както за проблемите в социално-икономически план“, коментира доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика и политически комуникации във Великотърновския университет. Той анализира как двете вълни на COVID-19 повлияха на публичната комуникация: "Публичната комуникация беше на практика парализирана. Имахме една еднопосочна като че ли комуникация от правителството и контролните органи към населението, което изливаше чувствата си, страха си, по-насетне и  възмущението си от излишно строгите според него мерки. След това разбира се публичната комуникация се промени. Сега вече навлизаме в нов етап. Правителството, въпреки че пак затяга мерките, като че ли не смее да поучава хората".

Стратегиите за контрол над епидемията у нас коментира за Радио Шумен и политологът Първан Симеонов, изпълнителен дъректор на агенция "Gallup International": "Сега през есента Борисов до последно ще се опитва да не затваря обществото. До последно ще се пробва. Тоест ще се опитва да пробва модела, който отрече напролет. Той разчита на това, че обществото сега е на такава вълна и може би е донякъде на прав път, защото виждате, че обществената неохота за ново затваряне не е малка. Политиците тук реагират не само на медицинските данни, но и на общественото мнение".

Още може да чуете от разговорите по темата с доц. Иво Инджов и Първан Симеонов.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демокрация или авторитарен лидер?

Демокрацията в България е все още крехка след три десетилетия преход. Това е един от изводите от проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Автори на изследването са Румена Филипова и Руслан Стефанов. То е проведено сред 1001 българи през тази година. Заслужава внимание и че 41% от мъжете и едва 31% от жените подкрепят демократичното..

публикувано на 27.11.20 в 12:33

Бюджет и приоритети

Бюджетът за 2021 г. се гласува на второ четене в пленарната зала на парламента. Депутатите трябва да гласуват днес и финансовата рамка на Държавното обществено осигуряване.  Вече е гласуван бюджетът на Здравната каса, с което народните представители потвърдиха и предвидената там допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти. За лекарите..

публикувано на 24.11.20 в 16:07

След ветото?

България временно преустановява подкрепата си за Република Северна Македония и няма да даде съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция, докато не получи ясни гаранции за промяна в политиката на Скопие към страната ни в правно обвързващ документ. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време..

публикувано на 18.11.20 в 14:27

Мангъристи срещу мутафчианци

Пандемията на коронавирус се отразява на психиката на хората, на стила на живот, на културата, общуването, на икономиката, на работата на институциите, на политическото пространство. Естествено мерките за ограничаване на COVID-19 засягат и социалната тъкан на обществото. Как се случва това, кои са най-уязвимите групи и какви поведения може да..

публикувано на 16.11.20 в 13:55

Заместник-кмет облича бялата престилка

Заместник-кметът по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова излиза в неплатен отпуск за един месец и облича отново бялата престилка. Тя е вторият лекар доброволец, който се включва в помощ на шуменската болница. От понеделник тя ще се грижи за пациенти, заболели от коронавирус. Д-р Маркова започва кариерата си като училищен лекар,..

публикувано на 30.10.20 в 15:45

Удоволствието да си влогър

За личния и обществен живот в интернет пространството, за бума на стрийминга и за влогърството като за вече сериозна и доходна професия – разговор с актуалния не само сред младите хора 18-годишен Боян Тодоров от Русе. От малък се занимава с пеене, театрално и оперно изкуство. Разнороден талант, който разчита основно на себе си и на вечно..

публикувано на 07.08.20 в 13:03

Актуализират данните за българското земеделие

Преброяване на земеделските стопанства ще се проведе през 2020 година в България. Това се прави на всеки 10 години по препоръка на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.  В рамките на Европейския съюз на всяка от държавите членки е възложено да събере набор от данни за земеделските стопанства над определени физически прагове в тяхната страна...

публикувано на 04.08.20 в 09:35