Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парични помощи за земеделието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

200 млн. евро повече ще получи българското земеделие чрез изпълнението на мерки по Програма за развитие на селските райони през следващите две години. Помощта е част от механизма за възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19, който е елемент от спасителния план „Следващото поколение ЕС“. Окончателното приемане на преходния регламент се очаква да бъде осъществено до края на тази година. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите, Десислава Танева. 

Тя обясни, че приемането на преходния регламент ще даде яснота и за разпределението на този бюджет, който ще бъде на разположение на фермерите. По думите й, най-важното, което предстои е финализирането на Стратегическия план за следващия програмен период, който ще стартира от 2023 г. Тя поясни, че основното политическо послание, цел и идея на новия програмен период са околната среда, зелените цели и Зелената сделка. Голямото предизвикателство е как стопаните да преустроят земеделската си дейност по начин, по който максимално да се щади природата.

През преходния период българските фермери ще получат обичайната си подкрепа, каквато им е позната досега, в обхвата на директните плащания и като мерки, и като изисквания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите и коалициите не се разбраха за секретар на РИК Шумен

Политическите партии и коалиции в Шумен не постигнаха съгласие за секретар на РИК. В консултациите, които се проведоха днес участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии.  Районната избирателна комисия в Шумен ще се състои от 13 членове, включително председател, до четирима заместник-председатели и секретар...

публикувано на 31.08.24 в 14:48

ЦИК обявява окончателният състав на РИК Разград

Не беше постигнато споразумение на провелите се днес в Разград консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори. Така протоколът и всички необходими документи се изпращат в Централната избирателна комисия, която да се произнесе за състава на РИК Разград.  Съставът на РИК е от 13 членове -..

публикувано на 31.08.24 в 14:31

ЦИК ще избере състава на РИК Силистра

Участниците в провелите се днес консултаци за определяне на състава на Районната избирателна комисия в Силистра постигнаха съгласие за председател, предложен от ГЕРБ-СДС, както и за един зам.-председател, предложен от БСП. Изискването е Районната комисия да има най-много четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели. Представителите на..

публикувано на 31.08.24 в 14:24

Автокрос събор в памет на състезателя Николай Колев

Автокрос събор в памет на изявения състезател и механик Николай Колев започна днес в търговищкото село Давидово. Участват близо 30 пилоти, сред които и две деца в отделна дисциплина, информира БТА. По трасе от 1200 м. ще преминат състезатели от различни селища в страната, сред които Търговище, Попово, Силистра и Варна. Рали-съборът се организира..

публикувано на 31.08.24 в 13:15

Ремонтират пътя Ветово-Глоджево

В понеделник /2 септември/ започва ремонт на над 2 км от третокласния път Ветово - Глоджево в област Русе. Отсечката ще бъде преасфалтиранаи ще бъде възстановеноотводняването. Трасето ще е с нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.  Вече започна и ремонтът на второкласния път Дралфа-Чудомир-Лозница в област..

публикувано на 31.08.24 в 09:27

Фестивал на рибената чорба

II-ри Фестивал на рибената чорба ще се проведе днес (събота) в село Попина, община Ситово. Началото е от 10:00 часа на живописния бряг на Дунав до пристанището в селото. Събитието е организирано от Народното читалище "Христо Ботев - 2021" с подкрепата на общината.  Фестивалът има за цел да съхрани традицията за приготвяне на рибена чорба по..

публикувано на 31.08.24 в 09:23

Консултации за състава РИК

Консултации за състава на Районната избирателна комисия в Шумен е насрочил Областният управител Бейнур Ахмед. Те ще се проведат днес от 10:00 часа в заседателната зала на Областната администрация.  По време на консултациите, партиите и коалициите представят писмено предложение за състав на Районната избирателна комисия. Те трябва да осигурят и..

публикувано на 31.08.24 в 09:20