Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланици на свободния дух

Снимка: Община Русе

От видеа с номинации от техните ученици за приза „Посланик на свободния дух в моето училище“ бяха изненадани 15 учители от 14 русенски училища. Посланията на децата и младежите стигнаха до преподавателите им чрез екипа на Фондация „Русе – град на свободния дух“, който се срещна с всеки един от претендентите.

Инициативата замести традиционната официална церемония по награждаване на победителите, която беше отменена поради усложнената епидемична обстановка.

Основен критерий за оценяване беше автентичността и искреността на учениците. Журито определи петима носители на приза „Посланик на свободния дух в моето училище“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

130 000 лева за култура

33 проекта в областта на изкуствата и културата по Програма „Култура“ в община Русе ще получат финансиране през 2024 година. 29 от тях са в направление „Творчески проекти“, a   4 – в „Международни фестивали“.  Проектите са били оценявани самостоятелно и независимо от трима външни експерти. Сред определящите критерии при оценките са..

публикувано на 16.04.24 в 10:49

Пръскат срещу комари

Пръскане срещу комари ще бъде извършено през следващите две седмица в община Сливо поле, съобщиха от областната администрация в Русе.  Обработката ще продължи до 26 април и ще обхване площ от над 15 хиляди декара. Всяко третиране по график ще започва след 19:30 часа в съответното населено място на общината.  При промяна на климатичните условия е..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Гости в Административния съд

Ден на отворените врати ще има и в Административния съд в Русе. Така институцията ще отбележи 145-годишнината от приемането на Търновската конституция.  Програмата на ежегодната информационна кампания започва в 9:30 часа с демонстрация на системата за случайно разпределение на делата. По-късно ще има презентация за   вътрешноорганизационната..

публикувано на 16.04.24 в 09:19

Изкуство срещу дрога

Изложба на наградените плакати и рисунки от конкурса на инициативата “Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” ще бъде открита на 15 април от 17:00 часа във фоайето на Доходното здание.   “Аз и моето семейство - успешни в предизвикателствата на новото време” се проведе миналия месец с участието и подкрепата на Регионалното управление на..

публикувано на 15.04.24 в 08:51

Върви, народе възродени

132 години от написването на проекта за български всеучилищен химн ще се отбележи в Русе. Една от гордостите на града е написването му на 15 април 1892 г. от учителя по френски Стоян Михайловски в тогавашната Мъжка гимназия, днес СУ „Христо Ботев“. Годишнината ще бъде тържествено отбелязана с поредица от събития, които ще се проведат в т.нар...

публикувано на 15.04.24 в 08:43

И в Русе няма решение за РИК

Политическите сили не успяха да постигнат консенсус при консултациите за сформиране на Районната избирателна комисия (РИК) за Русенска област. Така съставът на комисията за вота „2 в 1“ на 9 юни ще бъде определен от ЦИК.  Това трябва да се случи най-късно до петък – 19 април. Консултациите бяха проведени на среща днес, организирана от областния..

публикувано на 14.04.24 в 13:48

Старт на градежа на водния център

Символична първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация “Александър Русев” направиха днес кметът на oбщина Русе Пенчо Милков и Илиян Русев – Скури. С нея се дава начало на изграждането на проекта, който ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват и развиват.  Съоръжението ще се състои от двуетажна..

публикувано на 12.04.24 в 15:20