Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Феерия от мрак и светлина

Редки визуални изкуства, създавани от творци с увреждания, ще бъдат представени в интернет пространството. Какво знаете за сетивната фотография, например, и знаете ли, че тя се практикува от … незрящи творци. На пръв прочит, фотография и липса на зрение звучат немислимо в комбинация.

Да популяризират това и други изкуства са се заели от Сдружението на творците с увреждания в рамките на проекта "Феерия от мрак и светлина". Основната мисия на организацията е да докаже, че хората с увреждания са равнопоставени в изкуството, че изкуството премахва всички бариери и граници пред творците.

Съвсем скоро клипове с иновативни начини за правене на изкуство ще бъдат качени във фейсбук страницата на проекта, както и в други платформи за изкуство и култура.  Екипът на проекта „Феерия от мрак и светлина“ е убеден, че ще задоволят любопитството на хората - как така незрящи творци създават въздействащи фотографии и картини! Клиповете ще бъдат адаптирани и за хора с нарушено зрение, а така максимално ще се разшири обхвата на публиката, към която е насочено изкуството. Още за нестандартните творчески решения ще чуете от разговора на Христина Димитрова с координатора на проекта Деси Караиванова:

Снимки: Фейсбук - " Феерия от мрак и светлина"Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

165 години от първото театрално представление у нас

От Шумен води началото си българският театър. Първото театрално представление в България се е състояло на 15 август 1856 година. Представеният пред публика спектакъл е “Михал” от Сава Доброплодни. Комедията е преработена и различаваща се от гръцкия си оригинал, подготвена и приспособена за сцена е от самия Сава Доброплодни – тогава учител в..

публикувано на 11.06.21 в 13:57

Православен фестивал в Попово

Третият национален православен фестивал "Св. Св. Кирил и Методий" ще се проведе на 12  и 13 юни 2021 г. в Попово. Събитието има конкурсен характер. В програмата ще се включат 16 хорови формации. Още в първия ден на откритата сцена пред Дома на културата "Димо Коларов" ще излязат 40 певци от хор „Проф. Венета Вичева“ с изпълнение на пет..

публикувано на 11.06.21 в 11:39

Танцов спектакъл в "Арена Шумен"

Ансамбъл „Шумен“ получи специална покана за участие в концерт-спектакъла на фолклорния ансамбъл от Благоевград, който ще се състои на 17 юни, четвъртък, от 20.00 часа в "Арена Шумен". Талантливи млади шуменски танцьорки ще изпълнят „Влаинки“ – един от емблематичните танци в репертоара на Ансамбъл „Пирин“. „За нас е огромна чест да бъдем заедно на..

публикувано на 11.06.21 в 10:09

Музикално пътуване през епохите

Концерт под надслова „Музикално пътуване през епохите“ ще поднесат Виктория Стефанова, Евридика Вълчева и техни възпитаници. Изпълнения на пиано и флейта на произведения на Моцарт, Чайковски, Шопен, Сен-Санс, Шостакович и Владигеров ще звучат в залата на Къщата музей „Панчо Владигеров“ на 12 юни, събота. Около 33 души ще могат да присъстват на..

публикувано на 10.06.21 в 14:05

Рок и симфония в едно

Рок и симфонична музика предлага на меломаните тази вечер разградската филхармония. В концертът от 19:30 ч. на сцената на общинсия културен център в Разград ще звучат любими рок песни в съпровод на филхармонията. Под диригентската палка на Левон Манукян разградските симфоници и вокалистът Сергей Вардеварян ще изпълнят известни произведения от..

публикувано на 07.06.21 в 08:39
Светлин Русев, цигулка. Снимка: ndk.bg

Изумителният Светлин Русев в Шумен

Прочутият цигулар Светлин Русев отново ще достави удоволствие на шуменската публика 4 години след последното си гостуване. Тази вечер под диригентството на маестро Станислав Ушев той ще изпълни два концерта в ре мажор от Моцарт и Брамс. Музикантът е роден в Русе преди 45 години. Първият му учител по цигулка е майка му – преподавател в..

публикувано на 04.06.21 в 14:43

Нов криминален трилър

Нов български криминален трилър ще има премиера в Шумен днес. Документалният филм „Разкрито: Случаят Германците” проследява разкриването на едно жестоко убийство, случило се край Варна пред 2000 година, което дълго време остава загадка за криминалистите.  Героите във филма са реалните участници в тежкия случай. Създатели на филма са Калин Руменов..

публикувано на 04.06.21 в 13:26