Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белите ангели на България

3
Снимка: Радио Шумен

Студентка по медицина и кинезитерапевт са доброволци в болницата в Търговище. Ирена Мирчева и Стойчо Русев помагат на медиците в родния си град. Помощта си приемат като мисия за помощ в труден за здравната система момент.

Ирена Мирчева следва пети курс медицина. Става доброволец в болницата в родния си град Търговище, след като обучението ѝ преминава онлайн. Вместо да стои пред компютъра, решава да се включи в битката срещу COVID-19, още повече, че си е мислила за тази стъпка още при първата COVID вълна.

„Колкото и да е полезно онлайн обучението, практиката, която загубваме в момента, си оказва влияние. Вероятно след години ще има своя негативен ефект върху нашата кариера. Това е и другата причина да ме подтикне да се включа. Виждам, че системата изнемогва, виждам, че моите колеги правят всичко възможно“, казва Ирена Мирчева.

Стойчо Русев става доброволец, защото болницата има крещяща необходимост от хора. Казва, че без страх и колебание взел решението.

„Като им кажех, че съм доброволец, приемаха добре, че има млади хора, които искат да са доброволци. Всяка сутрин се влиза в стаите на болните и се започва да се дезинфекцира. Ако имат нужда хората от помощ, храна им раздаваме, зареждаме лекарства“, казва Стойчо Русев.

Работата, която им е поверена, отговаря на знанията и уменията им. Те се стремят да бъдат максимално полезни на медиците и на пациентите.

„Включвам се редом със сестрите, когато правим манипулации, антибиотици, инжекции, системи, описване на история на заболяването. Пък и неща, които не съм правила. С желание и нужното обучение всичко може да се постигне“, допълва Ирена.

"Това, което виждам от първо лице, е физическото натоварване. Понякога се карат 24 часа смени, понякога по-малко. В момента сме 5 човека, може да сме 6-7 и работата за всеки ще бъде по-лека“, мисли Стойчо.

Ирена вижда здравната система отвътре, но не смята да работи в чужбина. „В началото доста пъти ми е идвала идеята да напусна и да отида в чужбина, където доста по-добро ще бъде възнаграждението за труда, който полагаме, но не мисля, че това е правилното решение. Аз чувствам, че България е моето място“, казва още Ирена.

Чувстват се в безопасност, защото имат всичко необходимо, за да бъдат предпазени от зараза. „Това, че сме екипирани от глава до крака, дава спокойствие, но дезинфектант има на всеки ъгъл на нашето отделение“, казва още Стойчо.

Не смятат да се отказват. Щом си вземе изпитите от зимната сесия, Ирена Мирчева пак ще се върне да помага. Стойчо Русев остава там, защото смята, че трябва да се помага.

Чуйте целия репортаж и разговорите на Здравка Русева с Ирена и Стойчо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните ни момичета и момчета

Елитните бойци на Спортния клуб “Шуменска крепост” спечелиха шест златни медала и един сребърен от Европейското първенство по кик бокс “TOP TEN BULGARIA EUROPEAN CUP 2024”, което се проведе в Пловдив.  Шуменският спортист Виктор Иванов, който участва в Европейското първенство по ММА в Белград спечели трето място.  Победите на  спортистите и техните..

публикувано на 24.04.24 в 16:21

Чънар трябва да проходи

Чънар Юлиянов от Търговище е на 4 години, но все още не е проходил. Връстниците му вече бягат, карат колело, а той е в детска количка. Причината – спастична детска церебрална парализа. Диагнозата дошла, когато бил на 1,7 г. и като всяка майка, Севдия Зафирова не искала да повярва. Вече е осъзнала, че е истина и не остава нищо друго..

публикувано на 24.04.24 в 14:13

Инджи, която помага

Инджихан Сюлейманова е с необикновената съдба, която се преобръща още, когато като момиче бяга от дома си в Силистра.  Животът ѝ е поредица от перипетии, но и радости, защото е майка на 5 деца. Три от тях са нейни и две са на втория ѝ съпруг.  В момента Инджихан е медиатор в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“.  Когато застане пред учениците,..

публикувано на 22.04.24 в 13:51

Опашки за хранителните пакети

В Русе и Шумен започна раздаването на хранителните пакети по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция "Подкрепа", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Тази година броят на хората, които имат право на подкрепата е по-голям - над 2000 в шуменска област и над 5200 в русенска област. Опашка се изви пред сградата на..

публикувано на 22.04.24 в 13:24

За храната на древните хора

Екип от специалисти направи изследване по археоботаника, което проучи органичните находки, открити в ями на територията на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Древното светилище на траките се състои от вкопавания, в които са слагани предмети и храна и са извършвани и ритуали. При архелогическите разкопки са открити разнообразни органични находки,..

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Деца творят с глина

„Форми на комуникация“ е темата на Национално състезание „Най-добър млад керамик“, което се провежда днес в Шумен. Домакин на проявата е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Отбори от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар мериха творчески сили в залата на Военния клуб в града.  В предизвикателството се..

публикувано на 20.04.24 в 14:06
Шуменски университет

Млади еколози променят света

Традиционна конференция на катедрата по биология към Факултета по природни науки на Шуменския университет се провежда за 12-ти път. Тя е платформа и за представяне на интердисциплинарни изследвания, в която тази година ще участват 63 студенти, ученици и преподаватели.  Всеки от участниците във форума представя своите изследвания, които са правила с..

публикувано на 19.04.24 в 16:22