Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксини първо за медиците

Снимка: Пресслужба на МС

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза на съвещание при  премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб.

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, допълни проф. Гигов и подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.


С цел застъпване на строга организация при ваксинацията страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов.

Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Спирания на тока заради профилактика и ремонтни дейности: В област Разград : От 08:30 ч. до 16:30 ч. без електричество ще е част от село Йонково и ще обхване улиците "Мадара", "Антим 1", "Христо Смирненски", "Байкал", "Абритус", "Руен", "Прилеп", "Росица", "Героги Бенковски", "Плиска" и "Васил Тинчев". В област Русе :..

публикувано на 19.03.24 в 06:46

Облаци и дъжд

В 5:00 ч. тази сутрин температурите в Североизточна България бяха от 4° в Разград до 7° в Шумен и Силистра. Днес ще преобладава облачно време, на места ще превали слаб дъжд. Сутринта в някои райони ще е мъгливо.  Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток и с него ще прониква по-студен въздух. Максималните температури днес ще..

публикувано на 19.03.24 в 05:52

Преговорите продължават

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен, след като след разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите. "Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме споразумението. Важно е всичко да бъде изговорено, защото е..

публикувано на 18.03.24 в 12:58

Мария Габриел прие папката

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел прие папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство, връчена ѝ от президента Румен Радев. "Поемам мандата от името на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност, защото България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи и споделена отговорност", отбеляза тя пред държавния глава и го..

публикувано на 18.03.24 в 12:39

Президентът връчва първия мандат

На фона на почти провалени преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, днес по обед се завърта и парламентарната рулетка. В 12:00 часа президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за формиране на кабинет на ГЕРБ-СДС, след като миналата седмица проведе и политически консултации с 6-те формации в 49-тото..

публикувано на 18.03.24 в 08:16

Адреси без ток

Бюлетин за плановите прекъсвания на електрозахранването в региона на Североизточна България. Разград На 18.03.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Лозница, Обреден Дом, Църква, сградата на Гражданска Защита, Казан за ракия, Овчарник, Пивница и улиците: "В. Левски", "Камчия" 2, "Иван Хараланов",..

публикувано на 18.03.24 в 06:24

Времето в понеделник

Днес в ранните сутрешни часове по преминаващ фронт ще бъде облачно, но облачността бързо ще намалее и до обяд ще преобладава слънчево време. По-късно следобед отново ще се заоблачава. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Минималните температури са високи, между 5 и 8 градуса. Максималните слабо ще се понижат спрямо вчерашните. Най-често ще бъдат между..

публикувано на 18.03.24 в 06:14