Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнеборци дариха на сираци от Хитрино

4
Снимка: Радио Шумен
Четири години пожарникари от Шумен помагат на сестрите от Хитрино, които останаха без родители. На 10 декември 2016 г. товарен влак дерайлира, разруши селото и преобърна стотици човешки съдби. Следите от ужасната трагедия са заличени, но белезите в душите на хората - не.
Двете момичета Рейханя и Севги днес трудно говорят за нещастието, което изтръгна по-най ужасния начин родителите от живота им. Но и в тази трагедия има светъл лъч. Едни непознати за тях до 10 декември 2016 г. хора продължават да им помагат.
"Продължаваме да спазваме това, което сме си обещали, а именно да помагаме на двете сестри, които по време на трагедията останаха сираци. Единственото, което мога да им кажа, е да са живи и здрави. А ние ще продължаваме да помагаме", каза Мирослав Желязков от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен. Той е извадил телата на загиналите родители от руините по време на влаковия инцидент.
„Искам да ви благодаря, че всяка година правите празниците ни все хубави и хубави. Благодарим на всички, които ни помагат с каквото могат и ви пожелаваме на всички здраве“, отговори по-голямата сестра Рейханя Акиф.
Така премина поредната среща на спасителите с двете момичета Рейханя и Севги Акиф в двора на шуменската пожарна тази сутрин.
„Те бяха нашите спасители, те бяха част от това, което се случи в Хитрино. Те живяха с нашата трагедия  и спасиха много хора. Ние сме им благодарни и дано има повече добри хора като тях. Да са живи и здрави“, каза още Рейханя Акиф.
Дори и в сърцата на силните и смели мъже трагедията в Хитрино е оставила своите белези. Говорят сдържано, но емоцията бушува в душите им, защото и те за първи път се срещат очи в очи с ужаса. Обещали си, че ще помагат на тези момичета, сподели пожарникарят Мирослав Желязков.
Момичетата продължават по своя път, но знаят, че има хора, които са загрижени за тях. Успехите на сестрите радват и техните спасители. Рейханя Акиф скоро завърши магистърското си образование, а Севги е ученичка и продължава да свири на пиано. Двете мечтаят да сбъднат мечтите си и заради родителите си, които загинаха във фаталната сутрин на 10 декември 2016 г.
Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не решиха нищо и за басейна

Докладната за подялба на имущество между община Шумен и хотелски комплекс „Шумен“ беше отлеглена от дневния ред на общинската сесия, след продължителни дебати.  Предложението на кмета Христо Христов предвиждаше община Шумен да получи басейна в хотелския комплекс и сградата на Безистена в близост.  О бщинските съветници поискаха да бъдат наети вещи..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
КОЦ - Шумен

Казусът с КОЦ-а остава

Кметът на Шумен проф. Христо Христов обяви в сесийна зала, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с КОЦ.  В началото на днешното заседание на Общинския съвет той изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център на Шумен да бъде бившият директор на лечебното..

публикувано на 25.04.24 в 11:43

Планово без ток

Прекъсвания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има днес (25 април) и в петте области в обхвата на Радио Шумен. В Шуменско ток от 9 ч. до 17 ч. няма да има в селата Загориче, Лятно и Веселиново, а от 9 ч. до 16 ч. – в Драгоево. В градовете Шумен и Велики Преслав са възможни временни смущения в..

публикувано на 25.04.24 в 07:49
Антонин Горчев

Отиде си поетът Антонин Горчев

На 72 години почина почетният гражданин на Шумен Антонин Горчев. Авторът на стиховете от химна на Шумен е роден през 1952 г. в Омуртаг, но над шест десетилетия живее и работи в Шумен.  Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология", работил е като журналист в Радио Шумен, директор "Реклама" на шуменска фирма, бил е..

публикувано на 25.04.24 в 06:51

Времето се разваля

12 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 979 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 95%.  11 градуса е в Търговище, 12 градуса е в Русе, 13 – в Разград. Най-топло в региона е в Силистра, където термометрите сутринта показват 15 градуса. През деня ще има значителна облачност и по-късно следобед..

публикувано на 25.04.24 в 06:25

Ще плати ли Шумен част от спектакъл в НДК?

19 000 лв. без ДДС поиска от община Шумен продуцентът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров. Средствата са нужни за реализирането на спектакъла „Шуменската гара”, който ще се играе на 11 май в голямата зала на Националния дворец на културата в София. Димитров е създал концепцията за мащабен концерт, вдъхновен от 130-годишнината от откриването на..

публикувано на 25.04.24 в 06:05

Дават пари за автобусни карти

Сумата от 90 000 лева в бюджета на Община Шумен да се изразходва за осигуряване на годишни абонаментни карти за вътрешноградски автобусен транспорт на пенсионери над 65-годишна възраст и многодетни майки.  Това е допълнителна точка, която ще обсъждат на сесия утре общинските съветници в Шумен. В предварителния дневен ред на заседанието на..

публикувано на 24.04.24 в 09:54