Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пет варианта за връщане в клас

Снимка: Pixabay

Пет варианта за продължаване на учебния процес от понеделник идната седмица са били обсъдени на заседание на Отрасловия съвет в образованието, съобщи пред БНР председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119 училище в София Диян Стаматов.

Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1 до 4 клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18 януари. Ако броят на положителните Covid тестове през тази седмица се увеличи, е възможен вариант две, при който и тези ученици ще преминат към онлайн обучение. При третия вариант решенията ще се вземат локално и така в малки населени места, където няма интензивно смесване на ученически потоци, е възможно връщане на всички ученици в клас.

Четвъртата опция за учебния процес след 18 януари предполага връщане в училищата само на определени класове. Последният вариант е за ротационно връщане в клас на отделни випуски за по една седмица, така че да няма струпване на ученици.  Крайното решение ще бъде взето най-вероятно около 15 януари, когато ще е ясно какъв ефект върху епидемичната обстановка са оказали новогодишните събирания и отворените преди седмица ясли, детски градини, както и класните стаи за учениците до 4-и клас.ВИЖТЕ ОЩЕ

Електронно записване за ваксиниране

От 17 ч. днес ще може по електронен път да се запазват дата и час за ваксиниране срещу COVID-19. Това ще става в сайта на Националната здравно-информационна система . Работата на електронния регистър беше демонстрирана от представители на "Информационно обслужване" пред министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.  Системата работи със седмица..

публикувано на 04.03.21 в 15:46

Без промяна на пролетните ваканции

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април, включително, съобщиха пресцентъра на МОН. За дванадесетокласниците пролетната ваканция ще е от 8 до 11 април, включително. Миналата седмица от Отрасловия съвет в системата на средното..

публикувано на 04.03.21 в 15:08

Учениците от 6, 9 и 12 клас се връщат в класните стаи

Учениците от 6, 9 и 12 клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5, 10 и 11 клас, които до 2 март бяха в присъствена форма на обучение. До края на седмицата се очаква крайното решение относно..

публикувано на 04.03.21 в 07:27

Мъгливо утро

От 50 до 100 метра е намалена видимостта в Шуменска област и в района на Търговище, заради мъгла. На автомагистрала „Хемус“ също има мъгла. В района на силистренското село Средище пътните настилки са влажни, информират дежурните от Областното пътно управление. Там също има мъгла, видимостта е ограничена до 100 – 150 метра.

публикувано на 04.03.21 в 07:16

Адреси без ток

Спирания на електрозахранването са планирани днес (4 март) в Североизточна България заради ремонти, профилактика и обслужване на съоръженията. В Шумен от 8 ч. до 17 ч. ток няма да има в Дирекцията на Природния парк „Шуменско плато“, Военното формирование 28870, Община Шумен и Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. В Нови пазар от 9 ч. до 17..

публикувано на 04.03.21 в 06:27

Слънчево и топло

Тази сутрин в 5 ч. най-ниска температура в Североизточна България беше измерена в района на Търговище -2°. В Шумен е 0°, Разград 3°, а в Русе и Силистра по 4°. Атмосферното налягане е 999 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 98 %. През деня ще бъде предимно слънчево, преди обяд с намалена видимост на места. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 04.03.21 в 06:18

59 новозаразени в Североизтока

59 са новите случаи на COVID-19 в Североизтока през изминалото денонощие, по данни на Едининя информационен портал към полунощ. В Област Русе са регистирани 18 новозаразени, в Шумен – 17, в Силистра - 14, а в Разградско - 9. В Търговищка област има само един заразен с вируса. В страната 1154 са новите случаи на коронавирус за последните 24..

публикувано на 04.03.21 в 05:49