Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Към паметника на ръце

На ръце 25-годишният русенец Пламен Атанасов изкачва благотворително 1300 стъпала към шуменския паметник „Създатели на българската държава“. Предизвикателството продължава над 5 часа.

„Лятото изкачих 885-те стъпала към Шипка на ръце. Това бе лично предизвикателство към мен самия. Следващото предизвикателство реших да е за популяризиране на фондацията „Александър Русев“. България на ръце. Това е моята цел. Искам да накарам хората да не се качват с колите си до такива красиви места. Стъпалата са ОК. Има малко сняг, листа, мокро е, все стъпвам с ръцете си в локви, което е нормално. Студът не ме притеснява. Сега е по-предизвикателно времето. И майка ми е родена на днешния ден. Изкачването е в нейна чест“, обясни Пламен Атанасов.

Походът на ръце към Шипка е продължил три часа и пет минути, но в Шумен стъпалата са повече.

„В Шипка ръцете ми започнаха да крампират на шесттотното стъпало, тук се случва по-късно, но на финала ми е много по-тежко“, добави русенецът.

„Пламен е палитра от харизма, характер, чувство за хумор и дисциплина. Той казва, че няма невъзможни неща и ни вдъхновява и нас“, обясниха приятелите му, които го подкрепят по време на изкачването.

Със своето предизвикателство Пламен Атанасов популяризира фондацията „Александър Русев“, която работи безвъзмездно с деца с увреждания. Каузата на организацията е да построи водно-рехабилитационен център. „Имаме сайт, фейсбук страница и група, където всеки слушател може да провери как работим с децата и да ни подкрепи, ако може“, каза Илиян Русев, председател на фондацията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Канят на среща НПО-тата

Председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова отправя покана към всички неправителствени организации, регистрирани на територията на община Шумен, за участие в работна среща на 14 май, петък, от 13.15 часа в зала 363 в сградата на общинската администрация. На заседанието неправителствените организации трябва да предложат трима свои..

публикувано на 13.05.21 в 08:53
Томбул джамия

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

При спазване на всички противоепидемични мерки днес джамиите в Североизточна България ще отворят врати за празника Рамазан Байрам, известен още като Шекер Байрам. Молитвата ще започне в 6.35 ч. при спазване на дистанция, а мъжете в храмовете ще трябва да бъдат с маски. „Голяма част от молещите се ще трябва да извършат традиционните молитвени ритуали..

публикувано на 13.05.21 в 06:30

Планово без ток

Спирания на електрозахранването са предвидени днес в Североизточна България. Причина за това са ремонти, профилактика и обслужване на съоръженията. Шуменска област От 9 ч. до 17 ч. ще е прекъснато захранването в района на Нови пазар – улиците „Марица“, „Скобелев“, „Балкан“ , „Плиска“, „Мусала“, „Шипка“, „Любен Каравелов“, „Цар Петър“ и..

публикувано на 13.05.21 в 06:04

Слабо понижение на температурите

Между 10 и 13 градуса са сутрешните температури в Североизточна България. 10 градуса са отчетени в Шумен и в Разград, 12 – в Добрич, 13 – в Русе и Силистра. В Шумен атмосферното налягане е 982 хектопаскала, а влажността на въздуха е 96%. Променлива облачност ще има днес над Североизточна България. На места, главно в северната част на района, ще има..

публикувано на 13.05.21 в 05:44
Шуменски университет

Приемен изпит онлайн

Предварителен кандидатстудентски изпит в Шуменския университет ще има на 15 май, събота. За първи път в кандидатстудентска кампания за настоящата година има възможност за провеждане на онлайн изпит от разстояние. За участие в този изпит трябва да бъде изпратен имейл на адрес  online@shu.bg  с текст: онлайн изпит, като заявките се подават най-късно..

публикувано на 12.05.21 в 16:23

Извънгабаритен товар към Разград

Извънгабаритен превоз ще премине утре - 13 май, през територията на Областната дирекция на МВР- Шумен, очаква се движението от и към Бургас да бъде затруднено. Три тежкотоварни автомобила с обща дължина 60 метра ще преминат през Шуменско в обедните часове утре. Те ще се движат по Ришки проход, ще преминат през село Веселиново,..

публикувано на 12.05.21 в 15:12
Лудогорието

Конкурс за биоразнообразието

Традиционният конкурс „Мисли зелено – пази природата“, посветен на Деня на биологичното разнообразие – 22 май, бе обявен днес от шуменската екоинспекция и Басейнова дирекция „Черноморски район”. Идеята на състезанието е да провокира учениците от Варна, Шумен, Добрич и Търговище да представят знанията си за биоразнообразието, защитените растителни и..

публикувано на 12.05.21 в 14:57