Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова гора над Дивдядово

12
Снимка: Радио Шумен

Над 350 шуменци залесяват днес опожарената гора над квартал Дивдядово. Доброволците имат за цел да засадят 20 хиляди жълъди на площ от 40 декара.

Изгорялата гора бе борова, но днес доброволците садят дъбове, обясни лесничеят Красимир Христов. „Трябва да използваме за залесяване местни видове. Черният бор не е такъв. Затова избрахме космат дъб. Сменяме бора и заради близостта на гората с населеното място. Сами видяхте когато се запали бор – как бързо гори. Ще използваме наличните тераси по хълма, но първо ще изчистим площта от вършината, която е останала“, каза Христов.

„Ще разберете днес колко опасно е да се борави с огъня и колко трудно се създава гора. Теренът е стръмен, хлъзгав, неравен“, обясни служител на горското стопанство. Доброволците бяха инструктирани да внимават и с правите лопати, защото вчера при разчистването на терена се е стигнало да инцидент.

Сред доброволците се отличават представители на различни спортни клубове, а най-многобройни са бойците.

„В пълен актив сме, спортистите се включиха на драго сърце. Всеки човек в живота си трябва да посади поне едно дърво. Днес искаме да дадем пример на всички, че нещата се случват лесно – когато се обединим. Правим го за природата, тя ще остане и след нас“, каза Калоян Колев, ръководител на ММА клуба в Шумен.

Въпреки че бяха осигурени десетки прави лопати, инструментите се оказаха недостатъчни за стотиците доброволци. Това не изненада Цветелина Дочева от боксовия клуб „Шумен груп“.

„Като видях толкова много хора се зарадвах, но не очаквах и по-малко. Знам Шумен какъв град сме. Обединяваме се, когато трябва да направим нещо заедно. Участвала съм и в други благотворителни кампании, в които съм се убедила, че хората в града са страхотни и добри. Днес ще свършим една много полезна работа. Добрият пример е заразен“, сподели Цветелина Дочева.

„Да помогнем е наш дълг“, добави Ивалин Иванов, треньор на спортен клуб „Шумен груп“. „Боксьорите не се притесняваме да си изцапаме ръцете, ние редовно го правим. Било то с потни ръкавици или с работа. За нас е важно да имаме гора с чист въздух където да бягаме, да се разхождаме, да се възстановяваме“, уточни спортистът Филип Румянов.

„Изключително съм доволна като представител на Природен парк „Шуменско плато“, че толкова много хора откликнаха на тази акция. Идеята за нея се зароди веднага след пожара. Трябва да благодарим на горските служители, че разчистиха терена в толкова кратки срокове. Малка част от пожара е обхванала територията на Природен парк „Шуменско плато“, но дирекцията е съпричастна с всички екологични инициативи“, заяви Ирина Павлова.

Гората край Шумен изгоря през август миналата година, а стихията бе причинена от жител във вилната зона на Дивдядово.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат система за сепариране на отпадъци

Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен (РСУО-Шумен) излезе с предложение за включване в Националния план за управление на отпадъците 2021 – 2028 г. По време на заседанието председателят на сдружението кметът Любомир Христов коментира, че това е от изключителна важност, тъй като Националният план е..

публикувано на 08.03.21 в 15:09

Шумен остава в червената зона

Продължава увеличението на заразените с COVID-19 в Шуменска област. За поредна седмица областта е в червената зона по заболеваемост. Според данните на Единния информационен портал, за периода 1-7 март в региона са регистрирани 430 нови случая на коронавирусна инфекция. За изминалите седем дни са поставени 691 дози от ваксината Comirnaty на..

публикувано на 08.03.21 в 11:10

Полицаи на пътя

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението – ROADPOL – започва от днес, 8 март, в Шуменска област. Пътните полицаи ще проверяват за използване на обезопасителни системи при пътуване. Основната цел на операцията е водачите да осъзнаят, че неизползването на обезопасителен колан или каска значително увеличава риска от сериозен..

публикувано на 08.03.21 в 08:41

В Боян избират кмет

Втори тур на частичните избори за кмет на село Боян в община Венец се провеждат днес в населеното място. 466 са хората с право на глас според избирателните списъци от първия тур. Те могат да гласуват в едниствената секция, която работи в сградата на читалището. Гласуването се извършва в съответствие с   въведените противоепидемични мерки. В..

публикувано на 07.03.21 в 08:19

Близо 200 пациенти в Covid отделенията в МБАЛ Шумен

Увеличават се пациентите в Covid отделенията на Многопрофилната болница в Шумен, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към 9,30 ч. тази сутрин те са 193, като 172 от тях вече са с положителен тест, а резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има шестима пациенти, трима са интубирани.  За денонощието са приети 27..

публикувано на 06.03.21 в 10:11

Времето се разваля

От 4 до 10 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България, като най-топло е в Шумен, а най-хладно – в Силистра. През деня с умерен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Облачността ще е значителна, ще превали слаб дъжд и мокър сняг. Температурите през деня ще се понижават и следобед ще са около 2 – 3 градуса. В Шумен..

обновено на 06.03.21 в 08:16

218 нови случая в региона

Шуменска област отново е с най-много заразени с коронавирус в Североизточна България. Това показват данните в Единния информационен портал. За изминалото денонощие са отчетени 93 нови случая. В Русенска област положителен тест са дали 63 души, в Силистренска – 35, в Разградско – 19, а в Търговищка област – 8. В страната на 5 март има 3004..

публикувано на 06.03.21 в 07:29