Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавна помощ за туризма

Започва кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България. Това обяви в Търговище министърът на туризма Марияна Николова.
„Избрахме инициативата да стартира приоритетно с 6-те обекта, които ще продължат да се проучват с пари, отпуснати преди дни от Министерския съвет. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис“, допълни министърът. Тя припомни, че решението на кабинета е за предоставяне на 1,8 млн. лева за насърчаване и развитие на тези обекти.
В рамките на кампанията се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности у нас. Клиповете ще се разпространяват приоритетно в социалните медии и интернет канали. Считаме, че по този начин ще насърчим пътуванията с цел културно-исторически туризъм, което ще осигури поток от посетители в 12-те месеца на годината, уточни вицепремиерът.
От днес започна подаването на заявления от туроператорите за 4-процентна държавна помощ, каза  още вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
"Размерът на помощта е 51 милиона лева. Това е национално финансиране с нотификация от Европейската комисия. Тази мярка ще подпомогне туроператорите и турагентите, които извършват такава дейност. Браншът се нуждае от дофинансиране, в частност туроператорите и турагентите, за което министерството е поискало допълнително финансиране от Министерството на финансите. Дали сме телефон и имейл за консултации, които може да бъдат намерени на сайта на министерството", посочи министър Николова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговище празнува

Фигури и надписи с препратки към символични за Търговище места и събития ще заблестят в небето над града по време на светлинното дрон шоу по случай празника на града. Програмата, която е дело на екипа на „DroneShow.bg“, ще е с продължителност от 10 минути и ще започне в 21.00 ч. на площад „Свобода“. Тържествата за Деня на Търговище ще стартират в..

публикувано на 14.05.21 в 08:18

Нови автобусни спирки

10 нови автобусни спирки са монтирани в Попово, съобщават от местната администрация. Схемата за разположението им беше съгласувана на заседание на Общинския съвет през април. Подмяната се налага поради това, че част от старите автобусни спирки са били без навеси, а други са били силно амортизирани. Местата, на които са разположени новите..

публикувано на 13.05.21 в 11:59

Община Търговище първенец

Община Търговище заема за трета поредна година първото място в рейтинга за активната прозрачност на институциите в България. Местната администрация е първенец както в класацията при общините, така и в общия рейтинг, в който са включени 563 институции в страната ни. Оценката е на база уебстраниците на административни структури на изпълнителната..

публикувано на 12.05.21 в 11:45

Светлинно шоу с дронове

Тържествата за празника на Търговище ще започнат в 9.30 ч. на 14 май с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода“. Ще участват духовият оркестър към Общината, мажоретният състав към Центъра за младежки дейности и инициативи и знаменосци от II СУ „Проф. Н. Маринов“. В 10.00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет, на..

публикувано на 05.05.21 в 14:16

Медик стана почетен гражданин

Д-р Стела Георгиева, ръководител на отделение „Инфекциозни болести“ в Многопрофилната болница, е новият почетен гражданин на Търговище. Това решиха общинските съветници на заседанието си днес. „Номинацията е за приноса й към здравеопазването в общината в условията на пандемията от COVID-19 и дългогодишната й безукорна работа за спасяването на живота..

публикувано на 29.04.21 в 15:43

Спасиха щъркел в беда

Служители на ДГС - Омуртаг спасиха ударен от камион щъркел, съобщиха от североизточното държавно предприятие. В 20.00 часа снощи експерт от РИОСВ е подал сигнал за бедстваща птица до директора на стопанството инж. Красимир Николов. Част от горските веднага са се насочили към указаното място, но не успели да открият щъркела. Рано тази..

публикувано на 29.04.21 в 09:44

Разследват убийство на жена

Убийство разследват в Търговище, съобщиха от полицията. Тялото на 64-годишна жена е намерено в дома ѝ в търговищкото село Драгановец около 14 ч. на 27 април. При извършения оглед на местопроизшествието полицаите установили, че починалата жена е с черепно-мозъчна травма. Тялото ѝ е откарано в МБАЛ - Търговище за аутопсия. По случая е образувано..

публикувано на 28.04.21 в 11:24