Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов бюлетин за въздуха

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна представянето на информация за състоянието на атмосферния въздух в България в нов информационен ежедневен бюлетин. В него ще бъдат публикувани данни от Националната система за мониторинг на околната среда.

Тя се състои от 48 стационарни пункта. В страната има 9 пункта с ръчно пробонабиране и последващ лабораторен анализ, а автоматичните измервателни станции (АИС) са 30. Общо 5 са автоматичните ДОАС системи (на принципа на диференциална оптична атомноабсорбционна спектроскопия). Националната система разполага и с 4 АИС за мониторинг на КАВ в горски екосистеми.

Всички автоматични измервателни станции в системата на МОСВ работят в непрекъснат режим на работа, като данните за качеството на атмосферния въздух от тях постъпват в реално време в съответните регионални диспечерски пунктове в РИОСВ и в централния диспечерски пункт в Изпълнителната агенция по околна среда в София, където е разположена Националната база данни за КАВ.

Достъпът до бюлетините е от главната страница на сайта на МОСВ на следния адрес:

https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/byuletini-na-nkc-kum-mosv/vuzduh/ 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пандемията в училище под контрол

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради Covid-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.   Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в Търговищко - 1,42%. Русе е сред областите, в които почти няма заразени или контактни учители. Още по нисък е..

публикувано на 17.09.21 в 16:24

Галъп: Лидерство за ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС е първа сила с 22,5%, "Има такъв народ" пада на четвърто място. Това показва проучване на агенция „Галъп“, ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември. БСП получава 16,1% от гласовете на пълнолетните българи, „Демократична България“ - 15,8%, ДПС - 11,9%. Над електоралната бариерата остават „Изправи..

публикувано на 17.09.21 в 13:04

Разбиха схема за фалшиви ТЕЛК-ове

ГДБОП разби мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София. По информация на БНР, са задържани трима лекари председатели на комисии. Акцията е проведена в три столични болници. Общо седем души са арестувани при операцията на ГДБОП. Трима от тях са председатели на ТЕЛК комисии и са лекари. Другите четирима са посредници. Те..

публикувано на 17.09.21 в 09:03

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят, определящ добродетелите, които всеки християнин трябва да възпитава в себе си - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. В 9 ч. в столичния храм „Света София - Премъдрост Божия“ ще започне празнична света литургия. 17 септември се отбелязва и като..

публикувано на 17.09.21 в 08:57

Без ток на 17 септември

Неотложни ремонти и обезопасяване на електросъоръженията ще са причина за спиране на тока в населени места на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен и днес, на 17 септември. В Разградска област от 08:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Глоджево, с. Богданц, с. Лъвино и с. Китанчево; от 08:30 ч...

публикувано на 17.09.21 в 08:15

Още 190 с COVID-19 в Североизтока

Новозаразените с COVID-19 в Североизточна България през изминалото денонощие са 190. Най-много – 60 са те в Шуменска област, 38 – в Търговищка, 36 – в Русенска, най- малко – по 28 – в областите Разград и Силистра. Това са данните от Единния информационен портал. В страната новозаразените са общо 1724 или 8,14% от направените 21 167 теста. В..

публикувано на 17.09.21 в 07:12

Слънце и облаци в петък

В 6 ч. тази сутрин най-топло е в Русе, където са измерени 19 градуса, в Разград и Силистра – 18, в Търговище – 12. В Шумен температурата е 13 градуса, атмосферното налягане е 990 хПа, малко по-ниско от средното за месеца, ще продължи да се понижава. Относителната влажност на въздуха е 90%. Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд..

публикувано на 17.09.21 в 06:37