Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли лаптоп за всяко дете у нас?

Малко повече от 60 на сто от учениците у нас нямат собствен лаптоп или настолен компютър. Тази тревожната тенденция  бе установена през есента на миналата година в национални представителни проучвания на различни организации. Още един важен проблем се очерта, когато учениците се наложи да продължат в онлайн среда образованието си за поредна учебна година. Цели 24% от българските домакинства в извънградските райони не могат да си позволят да плащат за интернет и по този показател сме в челните позиции в Европа. Как бяха преодолени тези ограничения? На този въпрос отговаряме в рубриката „Рестартирай Европа – По силна - за теб!“.

Най-слабо представени в дигиталната среда са уязвимите групи, както заради липса на технически средства, така и от липса на свързаност в интернет. Според Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", над 35 хиляди деца в страната са без подходящи устройства при старта на електронното обучение. В началото училищата организираха сами дарителски кампании, припомня Деян Колев и допълва, че в резултат на дарителска кампания, "Амалипе"  раздаде 1000 лаптопа на ученици. "Въпреки отзивчивостта на граждани, фирми и донори, това е капка в морето" казва той и уточнява,че за да се осигури по-значим брой технически устройства помагат редица програми и проекти. Макар и по несъществен, трудно решим е проблема с липсата на интернет достъп в някои селища на страната.

Другата уязвима група в обществото са децата и младежите от социалните услуги. 56 са потребителите на двата центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи със и без увреждания в Разград, които започнаха електронното обучението без подходящи или с морално остарели устройства. За преодоляването на дефицита средствата са осигурени по програма на Министерството на труда и социалната политика, припомни Кольо Колев - експерт "Зравеопазване и социални дейности". С близо 1 млн. лв. от фонд "Социална закрила" бе осигурена възможност на 1800 деца и младежи от социалните услуги у нас да се включат в дистанционното обучение. Те са получили компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет.

Чуйте целия репортаж по темата на Христина Димитрова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентаризмът днес

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.21 в 15:01

Психично здраве и COVID-19

„При всеки трети, преболедувал COVID-19, се проявяват неврологични и психоемоционални нарушения до 6 месеца след заразяването. Кризата на психичното здраве не е само в България и ще се преодолява години наред“. Това каза за Радио Шумен психотерапевтът д-р Пламен Димитров. „Трябва да бъдат предприети радикални, масивни, трансформиращи нови политики в..

публикувано на 16.04.21 в 08:59

Българско агнешко за Великден

Дни преди Великден и Гергьовден в търговските обекти вече се предлага агнешко месо. Цената обаче от фермата до щанда се увеличава няколко пъти. Производителите продават килограм от 5.50 до 6.50 лева, а в магазина се увеличава до три пъти. 90% от потреблението на агнешко е от местно производство, заяви съпредседателят на Националната..

публикувано на 14.04.21 в 13:20

Парламент с кратък хоризонт

Може ли без патриотичните „патерици“ ГЕРБ да създаде кабинет? На този въпрос отговаря политологът доц. Иво Инджов. „Бойко Борисов е най-самотният лидер, защото никой няма да пожелае да подкрепи правителството му“, обясни той. „Дори да се формира парламент, то той ще е с кратък хоризонт на действие. Това ще е кабинет на малцинството, излъчен от..

публикувано на 13.04.21 в 14:25

Царска мода в Шумен

Дарителската акция „От бод до шев“ на Регионалния исторически музей в Шумен набира популярност в цялата страна. От началото на февруари, когато кампанията беше официално обявена, в културния институт са постъпили 14 шевни машини. Географията на техния произход постоянно се разширява и експонати пристигат не само от Шумен и областта, но и от..

публикувано на 13.04.21 в 12:48

Кошмарен натиск върху болницата

„Не е вярна разпространената информация, че в шуменската болница се лекуват пациенти с коронавирус, които вече са си поставили ваксини“. Това каза за Радио Шумен д-р Димитър Костов, директор на лечебното заведение. По думите му, подобни случаи са единици. "Не знам откъде е почерпена тази информация, но това е на 50 процента вярно. 50 процента е..

публикувано на 12.04.21 в 14:24

Българският млекопроизводител – между евтиното и помощта

Европейският съюз е важен производител на мляко и млечни продукти, които са интегрирани в общата организация на пазара (ООП). Производството на мляко се осъществява във всички страни от ЕС и представлява значителен дял от стойността на селскостопанската продукция на ЕС. Общото производство на мляко в ЕС се оценява на около 155 милиона тона годишно...

публикувано на 12.04.21 в 09:13