Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в пика

За последните 2 седмици в страната наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19, съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

"Според данните от експертите, се намираме се в най-върховата част на пика, който е трети за нашата страна. Очакваме и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото. Има натиск върху лечебните заведения у нас – най-вече в София-град, Бургас, Варна и Шумен, но смъртността е по-ниска, в сравнение с есенната вълна, съобщиха здравните власти. Но най-големият натиск е върху психиката на хората", подчерта проф. Ангелов.

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица – очакваме това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

Общо около 700 000 дози ваксини се очакват до края на месеца. Около 16 април се очаква и първата доставка на ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън").

За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани от лечебните заведения.

259 563 е общият брой на излекуваните.

Отчитаме от разговорите с експерти тази седмица, че приблизително такъв е и броят на българите, които са излекувани и не са отразени в системата и са прекарали безсимптомно заболяването. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

Данните показват още, че хоспитализираните сега са много повече отколкото през втория пик през есента, но лечебните заведения се справят - заети са 74% от леглата за неусложнени пациенти, както и 71% от леглата за интензивно лечение.

На база на 14-дневната заболяемост България се намира на 5-о място в Европейския съюз със 732 на 100 000, съответно на 2-ро място на Балканския полуостров, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Смъртността у нас на база 14 дни е 21 на 100 000, което ни нарежда на 3-то място в ЕС след Унгария и Чехия и 1-во място на Балканите, каза още той. 

С най-висока заболеямост вътре в страната е София-град с 1018, следван от Силистра с 1002, Бургас – 986, Перник – 857.

Здравните власти прогнозират, че до няколко седмици ситуацията ще се нормализира.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

Слънчева сряда

Измерената температера в 6:00 ч. тази сутрин в Шумен, Силистра Русе и Разград е 9 градуса , в Търговище – 10. В Шумен атмосферното налягане е 978 хектопаскала –  по-ниско от средното за месеца, ще остане без съществени промени; относителната  влажност на въздуха е 97%. Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, след..

публикувано на 24.04.24 в 06:21
kniga_ricar

Връчват приза „Рицар на книгата“

Наградата „Рицар на книгата“ ще бъде връчена от 19 ч. днес в столицата. Асоциацията „Българска книга“ организира церемонията всяка година на 23 април – Световния ден на книгата и на авторското право. Това е кулминацията на ежегодната кампания „Походът на книгите“, която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

По-ранна имунизация на бебета

Позволява се по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас. Те ще могат да бъдат имунизирани месец и половина след раждането, а не след втория месец на бебето, както е заложено в Имунизационния календар, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. В България до момента са регистрирани 314 случая на..

публикувано на 23.04.24 в 11:40

Заявление за гласуване в чужбина

Eлектронно заявление за гласуване извън страната може да се подава от днес. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. Българските граждани ще могат да направят това от 12 ч. българско време на интернет страницата на ЦИК . Крайният срок изтича в 24 ч. българско време на 14 май. БТА припомня, че с решение на Централната..

публикувано на 23.04.24 в 10:25

Шоу на колела за нов кувьоз

За втора поредна година ентусиасти и доброволци организираха благотворително драг и дрифт рали в Разградско. Идеята е на Ивайло Иванов и Мартин Тодоров от Кубрат. Уникалното за района и страната събитие беше на бившето летище край заветското село Острово.  На пистата гуми въртяха машини от почти цялата страна, дефилираха ретро и тунинговани..

публикувано на 23.04.24 в 09:46

Ваксинация срещу бяс

Започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването, която се изпълнява от 2009 г. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на..

публикувано на 23.04.24 в 09:16