Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безопасен интернет за децата

4
Снимка: Окръжен съд Разград

Четвъртокласници от разградското Средно училище „Христо Ботев“ се срещнаха днес със съдия Николай Борисов от Районния съд Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районната прокуратура. Проявата е част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Дискутирани бяха киберпрестъпленията и опасностите, които дебнат младите хора в интернет и как да се предпазят от злоупотреби в социални мрежи като Фейсбук, Тик-Ток, Инстаграм и Вайбър. Обсъдени бяха начините за измами чрез различни игри, при които е възможно децата да бъдат подмамени с твърдението, че са спечелили парична сума или някаква материална награда.

Обучителите дадоха съвети на учениците как да се отнасят към всяко съобщение от непознат, как в максимална степен да подсилят защитата на профилите си, да не отварят подозрителни линкове и писма в електронната си поща, за да не станат жертви на кражба на самоличност, хакване на компютър и изтичане на лични данни.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Това е предложението на сдружение

Община и съветници ще умуват за кръста

Нерегистрирано сдружение предлага Общинският съвет в Шумен да се съгласи на Шуменското плато да бъде издигнат кръст. Предложението за 55-метровия християнски символ е на сдружение „Християнска памет“. Темата бе дискутирана на заседанието на Комисията по култура. По време на дебатите стана ясно, че сдружението не съществува в правния мир, а ще бъде..

публикувано на 21.06.21 в 13:55

Промяна в движението

Във връзка с четвъртия етап от държавния шампионат по военен многобой в дисциплината крос на 8000 метра, който ще се проведе на територията на природния парк „Шуменско плато“ на 25 юни, петък, се налага временна промяна в организацията на движение. От 9.00 до 12.00 часа временно ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по пътя от..

публикувано на 21.06.21 в 12:41

Деца в съдебната зала

Тематичните занятия на учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий“ от Смядово, които са доброволци по програмата "Детско полицейско управление", продължават. Малките „полицаи“ под ръководството на инсп. Красимира Димитрова от Детска педагогическа стая в РУ - Велики Преслав посетиха Районния съд в старата столица. Председателят на РС - Велики..

публикувано на 21.06.21 в 11:33

Мъж вилня на пътя

28-годишен мъж от Дулово е задържан в полицейското управление в Шумен за хулигански действия. Това съобщават от полицията. Около 10 ч. на 19 юни на пл. “Възраждане“ в града 28-годишният мъж отправил обидни думи и нанесъл удари с юмруци по тялото и главата на 54-годишен мъж от Шумен. Веднага след това мъжът се качил в лек автомобил..

публикувано на 21.06.21 в 11:25

Част от Шумен без вода

Поради възникнала авария в Шумен на ул. "Генерал Драгомиров" бл. №15,  вх. 5, беше спряно водоподаването в района, съобщават от ВиК - Шумен. Водата ще бъде пусната след отстраняване на аварията, уточняват от водното дружество.

публикувано на 21.06.21 в 11:24

Прекупвачи без лиценз по селата

Шуменската полиция образува досъдебно производство срещу двама мъже на 22 и на 55 години и жена на 51 години от старозагорското село Бъдеще, след като били засечени да изкупуват черни и цветни метали, без да притежават лиценз. това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Престъплението било установено след подаден сигнал малко след 12..

публикувано на 21.06.21 в 11:09

32 000 с ваксина

Близо 32 000 души от Шуменска област са получили имунизации срещу коронавирус досега. От тях половината са със завършен ваксинационен курс. Всеки желаещ може да се имунизира при общопрактикуващия лекар, като личните лекари могат да поставят ваксини и на хора, които не са техни пациенти. За улеснение на гражданите, РЗИ – Шумен продължава да..

публикувано на 21.06.21 в 10:53