Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За чисти пристанища

Снимка: МРРБ

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания като катери, бонове, скимъри и друго оборудване, съобразени с особеностите на речната и морската среда. Това стана ясно от думите на генералния директор на предприятието Ангел Забуртов по време на откриващото събитие по проекта „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения  в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“.

Той се финансира чрез Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. и с национално съфинансиране. Събитието се проведе онлайн при засилен интерес на 20 април 2021 г.

Чуйте повече подробности в репортажа на Миглена Стефанова.

ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на трудностите за корабния трафик по Дунав

Плавателният път по река Дунав е един от стратегическите европейски водни коридори. За състоянието и безопасността на българския участък от реката отговаря Изпълнителна агенция „Проучванe и поддържане на река Дунав“. Всяка година от Агенцията предприемат редица дейности за т.нар. драгиране на критичните точки от българския участък. Къде се..

публикувано на 15.06.21 в 10:09

Още за сигурността на корабоплаването

В Русе е доставен един от най-новите кораби на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ /ИАППД/. Това е хидрографският кораб „Дунав 1“, който е купен със средства по проект от Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура". Неговата роля е да съдейства активно за сигурността на корабоплаването по реката...

публикувано на 10.06.21 в 09:51

Евросредства за модернизацията на ИАППД

„Еврофондовете оказват благотворен ефект върху технологичното усъвършенстване на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ – това каза Божидар Янков - директор на Дирекция „Европейски програми, проекти и връзки с обществеността” в агенцията. Чрез проекта „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по..

публикувано на 01.06.21 в 09:59

Модерен кораб открива критични места по Дунав

Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ е най-малкият бенефициент по оперативните програми на Европейския съюз, но с получените средства постига много добри резултати. Подобен е случаят с проекта, наречен „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по рeка Дунав – фаза 2“. Той е свързан със строителството..

публикувано на 27.05.21 в 09:46

Авангардна инфраструктура следи корабите

Авангардна цифрова инфраструктура за наблюдение и управление на корабния трафик вече е внедрена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ . Това става благодарение на проекта „Териториално разширяване на обхвата и допълване на функциите на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – Фаза 4“,..

публикувано на 20.05.21 в 10:53

За безопасност и сигурност на корабоплаването

България е държавата, която разполага с едни от най-съвременните системи за корабен трафик и изпреварва редица европейски държави. Повече от 20 години Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ работи по проекти за модернизацията, развиването и обогатяването на наблюдението в морските ни пространства. С последния проект „Териториално..

публикувано на 18.05.21 в 09:27

Дигитализация и транспорт

„Ние сме един от първенците на Европа по дигитализация с реализираните няколко проекта за последните години“. Това каза Ангел Забуртов, генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Вече 13 години то привлича европейски средства. За   какво обновяване се използват предоставените възможности по Оперативната програма..

публикувано на 12.05.21 в 09:56