Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите заедно в един променящ се свят

Снимка: Pixabay

Подпомагането на международните партньорства в областта на научните изследвания и иновациите е една от целите на „Стратегията за международно сътрудничество в един променящ се свят“ на Европейския съюз.

Именно за международните научни проекти в Русенския университет и в Шуменския университет ще разкажат в рубриката „Рестартирай Европа: по-силна за теб“ Росица Арабаджиева и нейните събеседници.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Медийно затъмнение в община Шумен

Община Шумен остава без зам.-кмет по образование и култура. От днес. Това ни беше съобщено от един от PR-те на администрацията в събота следобед . Имейлът бе от две изречения с четири правописни грешки.  Не е изненада, че проф. Светла Станкова е пожелала да напусне ръководната позиция. В началото на месеца стана ясно, че шуменската прокуратура..

публикувано на 15.04.24 в 15:15

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПЛР „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:48

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПРЛ „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско-юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:43

Жертви на хазарта

Драстично е паднала възрастовата граница на хазартно зависимите у нас, твърди специалистът по хазартни зависимости д-р Десислава Безинска-Шеинкова. Тя допълва, че сме далеч от овладяването на проблема. Контролът е изгубен, а сериозните последиците не са само материални, а преди всичко психични и социални. "За 17 процента от хазартно зависимите, които..

публикувано на 15.04.24 в 09:26

Ловец на змии

Със затоплянето на времето плъзват и змиите. Как да реагираме, ако видим змия в природата?  Има ли опасни видове в България? Как да постъпим, ако все пак влечуго ухапе нас или човек от компанията, в която се движим? Мина Денева разговаря с един от двамата лицензирани ловци на змии в България Владимир Гочев.

публикувано на 15.04.24 в 08:03

Свободен живот на две гуми

Стотици мотористи от Шумен и гости от страната откриха мотосезон 2024. Те потеглиха в дълга колона от „Арена Шумен“ и се отправиха към Велики Преслав. Шествието има за цел да припомни на останалите шофьори, че мотористите са равноправни участници в движението на пътя. Другата цел е по-опитните мотористи да кажат на младите, че трябва да шофират..

публикувано на 13.04.24 в 16:40