Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приз от православен фестивал

Снимка: Община Шумен

Смесен хор “Проф. Венета Вичева”  бе отличен с втора награда в конкурсната програма на Третия национален православен фестивал “Св. Св. Кирил и Методий” в Попово.

Хорът получи и специалната награда на Сдружението за фолклор „Цветница“, което е един от организаторите на този форум, както и грамота, плакет, икона на Светите братя и специално изработена за събитието шевица, символизираща дървото на живота, съобщи на фейсбук страницата си диригентът на хора Христо Атанасов. 

В конкурса участваха 16 хорови формации от страната.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с апетит

Eмилия Балева представи първата си самостоятелна изложба живопис в Шумен. Експозицията е озаглавена „Апетит“ и може да бъде видяна в Ганушевата къща. В двете зали на пространството са изложени десетки платна, които представят символически, абстрактно или по-натуралистично редица храни и плодове.  Откриването на изложбата беше придружено от пищен..

публикувано на 17.09.21 в 14:56
ДКТ

На старта на новия сезон

Транспортен проблем белeжи старта на новия сезон на театъра в Шумен. Автобусът, с който разполага Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“, не e успял да премине технически преглед. Поради това театърът не може да реализира гастроли. Някои планирани представления вече са отменени, коментира директорът на шуменския театър Димитър Димитров. Той добави,..

публикувано на 17.09.21 в 14:27

Театърът без автобус

Автобусът, с който разполага шуменският театър, не успя да премине технически преглед. Това пречи на трупата да реализира гастроли и някои представления вече са отменени, заяви директорът Димитър Димитров. Той добави, че е информирал Министерството на културата за проблема, но не е било подкрепено искането да се осигури нов автобус. „От януари..

публикувано на 17.09.21 в 14:26
Доходно здание - Русе

Русе е музикалната столица на Европа

Тази вечер в Русе ще бъде открито 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В програмата му са предвидени изложби, образователни концерти, ансамблови изпълнения, оперни спектакли и джаз концерти. Фестивалът беше отлаган четири пъти заради пандемията от коронавирус.  Над 450 участници от България и чужбина ще покажат..

публикувано на 17.09.21 в 10:00

Обичайте Брамс

С музиката на Йоханес Брамс и с таланта на пианиста Симеон Гошев тази вечер се открива новият творчески сезон за Симфониета – Шумен. И въпреки, че е средата на септември от културният институт ще се опитат още малко да задържат лятото и да представят програма, пълна с романтика, обаяние и вълшебство. От 19 ч. ще бъде изпълнен Първия клавирен..

публикувано на 16.09.21 в 16:04

Премиера за годишнината

Кукленият театър в Търговище ще чества своя 60-годишнина на 17 септември с премиера на нов спектакъл. От 18 часа в петък малките зрители могат да гледат „Малкият принц“ по едноименната книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Режисьор на постановката е Петромил Денев, а сценографията е дело на Стефка Кювлиева. Участва цялата трупа на театъра.  Началото на..

публикувано на 14.09.21 в 16:38
Ганушевата къща

Изложба в Ганушевата къща

"Апетит" е първата самостоятелна изложба на художничката Емилия Балева. Тя е замислена като визуален мост между изкуството и храната, а живописните, пластични и поетични произведения образуват една обща колоритна "трапеза", на която всеки зрител ще може да открие нещо по свой вкус. Експозицията може да се види от 16 септември до 26 септември 2021..

публикувано на 14.09.21 в 15:12