Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Криза, чао!

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Глобалната икономика започва да навлиза във фазата на възстановяване. Отчетливото рестартиране след Covid кризата ще продължи през второто полугодие. Това прогнозира за Радио Шумен финансовият експерт Румен Гълъбинов.

„Видимо е, че излизаме от кризата. Увеличи се международната търговия. В момента има дефицит на контейнери. Такива тенденции се забелязват и при цените. Повиши се в началото на годината международната цена на петрола. Това е продиктувано от увеличеното търсене на петролни продукти. Причината за това е оживлението в икономиката. Повишиха се и други производствени цени на хранителни стоки и такива за масова употреба. Повишиха се и цените на индустриални продукти“, каза експертът.

Заради тенденцията на разбуждане на икономиката се наблюдава и повишена инфлация. Този процес ще продължи поне до края на годината, прогнозира Румен Гълъбинов.

Ваксинационните кампании също помагат на икономиката. Те дават усещането, че пандемията е поставена под контрол. Гълъбинов припомни, че амбицията на Европейската комисия е до края на лятото да бъдат ваксинирани 70% от жителите на общността.

Има три основни фактора, които могат да гарантират скоростно възстановяване на икономиката, обясни експертът. „Единият е вътрешното търсене и потребление. Мерките трябва да продължат да помагат на гражданите и на бизнеса, за да се подхранва потреблението. Вторият източник е износът. България трябва да си върне предкризисните нива на износ. Третият е също много важен. Това са инвестициите. Както в публичния сектор, така и в частния. Трябва да се инвестира в бизнеси, които не бяха засегнати от кризата. Това са високотехнологичните сфери. Много е важно България да стане по-атрактивна за инвестиции“, обясни Румен Гълъбинов.

Около 70 милиарда лева са спестяванията на българите. Една много малка част от тях влизат като инвестиции в икономиката. Трябва да се помисли как да се засили желанието на хората и фирмите за предприемачество, призова експертът.

„Във времена на криза инвестиционни убежища са недвижимите имоти, ценните метали, произведения на изкуствата, неща за които се вярва, че не си променят съществено стойността във времето. Това обаче е първоначалната реакция. Ако този сантимент за инвестиции в недвижими имоти продължи прекалено дълго, това може да доведе до претоварване на пазара и насищане на търсенето там. Трябва да има достатъчно стимули да се инвестират парите и в производствена дейност“, уточни Гълъбинов.

Още по темата чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с икономическия експерт Румен Гълъбинов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Дайте идеи за бъдещето на Европа

Всеки европейски гражданин може да сподели идеи за промяна на Европа, да обсъжда идеите на другите, да организира проява или да се присъедини към такава, на специалната   многоезична цифрова платформа на конференцията за бъдещето на Европа. Тя включва още децентрализирани прояви – онлайн и присъствени, европейски граждански панели, които ще..

публикувано на 26.07.21 в 16:06

Гореща политическа седмица

Сред важните политически събития и теми от тази седмица са първите заседания на новото 46-о Народно събрание, създадените парламентарни комисии, първите законопроекти, внесени в деловодството на парламента, анонсите на повечето парламентарни партии, че е добре да се търсят опции за съставяне на правителство. През седмицата Висшия съдебен съвет..

публикувано на 23.07.21 в 11:56

Директорът на МБАЛ - Шумен: Областните болници са в неравностойно положение

„Областните болници са в неравнопоставено положение спрямо другите лечебни заведения. Обслужването на спешността води до свръхнатоварване на медиците и до финансови загуби“. Това коментира директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. Многопрофилната болница в Шумен бе най-натоварената в страната по време на пика на коронавирусната пандемия в края на..

публикувано на 22.07.21 в 08:53

Европа за по-чист въздух

Градските райони в България са с най-замърсен въздух в Европейския съюз. Това стана ясно от публикувани през май тази година данни на Евростат. Проучването показва, че през 2019 г. средната годишна концентрация на фини прахови частици в градските райони у нас е 19,6 микрограма на кубичен метър, което ни отрежда печалното първо място в ЕС...

публикувано на 22.07.21 в 08:41
Андрей Янкулов

Регрес на антикорупционните власти

Проблемите се задълбочават, има регрес в дейността на антикорупционните институции в България, сочи годишният мониторингов доклад, изготвен от неправителствената организация Антикорупционен фонд. Изследването беше представено от адвокат Андрей Янкулов и доц. д-р Наталия Киселова. То разглежда най-значимите разследвания на политическа корупция по..

публикувано на 20.07.21 в 14:22

Делта вариантът е в Шумен

„Има Делта вариант на COVID-19 в Шумен“. Това твърди известният шуменски ревматолог д-р Стоян Тодоров, който бе началник на COVID сектора в МБАЛ - Шумен по време на пика на коронавирусната инфекция в края на миналата и началото на тази година. Според д-р Тодоров, това е логично при голямото движение на хора в региона през летните месеци. Характерна за..

публикувано на 20.07.21 в 08:36

Без прегледи за необратимо болните

Всички трансплантирани пациенти да получат 100% пожизнен ТЕЛК, както и хората на хемодиализа, без оглед дали им предстои трансплантация. Това са част от положителните промени в Наредбата за медицинската експертиза, които вече са в сила, каза д-р Валентина Манолова, председател на ТЕЛК - Шумен. Друга много важна възможност, която дават новите правила е..

публикувано на 19.07.21 в 14:15