Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живи статуи на крайбрежната алея

Снимка: @FestRuse

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата.

„Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането на артисти в България, защото мерките навсякъде са различни. Но хубавата новина е, че програмата по никакъв начин не е по-бедна от 2019 година, когато беше последното издание“, разказа в „Артефир“ Ивелин Пъшев, пиар на Русенския театър и селекционер на фестивала.

Основните прояви започват всяка вечер от 20.30 часа на обновената крайбрежна алея в Русе, позната като „кея“.

В програмата в четвъртък и петък участват осем индивидуални артисти от Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия.

В събота и в неделя ще гостуват актьорите от добре познатия на русенци румънски театър „Маска“, който работи само в естетиката на живата статуя. За тазгодишното си участие във фестивала те са подбрали единайсет от най-интересните образи, създадени от трупата през последните 20 години.

Програмата на театралния празник предлага всяка вечер и безплатно импровизационно шоу на новосформираната импро трупа в града „ВиЖна“, създадена по проект на русенското сдружение „Стенд Арт“, финансиран от Националния фонд „Култура“.

Значението на „ВиЖна“ е „Виж ни“ – но така, както го произнасят русенци на местния диалект, обясняват с усмивка организаторите и канят зрителите да видят създаденото от  младите актьори – началото на шоуто е всяка вечер от 21.30 часа на голямата амфитеатрална сцена на кея.

В последната вечер от 22 часа ще бъде представено 20-минутното огнено шоу на Огнен театър „Палячи“, създадено специално за закриването на фестивала.

В съпътстващата програма са включени две гостуващи представления, които ще се играя на закрито, на сцената на Русенския театър – „Мълчаливи предания“ на Държавния куклен театър във Варна, с което се открива фестивалът, и мюзикълът „Авеню Q“ – спектакъл за възрастни на Столичния куклен театър.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга и изложба от проф. Паскалевски

Важно за културата на България издание „Ел Греко – прозренията на Духа“ ще бъде представено в Шумен. Негов автор и художник е проф. Спартак Паскалевски - един от значимите съвременни художници в областите на графиката, живописта, илюстрацията и керамиката. Освен това, проф. Паскалевски е автор на публикации за теорията, философията и историята на..

публикувано на 23.09.21 в 15:04

Сан сан, Япония

Музикантът Томислав Вичев, племенник на известната шуменка проф. Венета Вичева, е един от героите на „Сан сан, Япония“ - последната книга от трилогията за Япония на Юлияна Антонова-Мурата. Една от причините е, че той често концертира в Страната на изгряващото слънце. В книгата са включени 57 истории и всяка от тях е написана с уважение и любов..

публикувано на 23.09.21 в 09:10
mmd_logo

Вибрафон и китара в "Мартенски музикални дни"

Концерт с авторски аранжименти по творби от Бах до Пиацола ще има в Зала "Европа" на Доходно здание в Русе, в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Дебют пред русенска публика от 19:00 ще направи дуото Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз. Тя свири на вибрафон, а той – на китара. В рамките на съпътстващата програма на фестивала от..

публикувано на 18.09.21 в 16:31

Конкурсът на името на Димитър Ненов

20 млади пианисти участват в осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Той е организиран от Община Разград, Народно читалище “Развитие“ и Къщата-музей „Димитър Ненов“. Откриването се състоя в двора на Етнографския музей в Разград, а конкурсната част, награждаването и гала-концертът ще бъдат в залата на Читалище „Развитие“...

публикувано на 18.09.21 в 11:35

Римски пазар на „Сексагинта Приста“

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще отвори врати в 11 часа. На обяд ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Групата за детски театър „Камила“. В 13 часа Първи италийски легион ще представи как се формира кохорта. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев...

публикувано на 18.09.21 в 08:49

Изложба с апетит

Eмилия Балева представи първата си самостоятелна изложба живопис в Шумен. Експозицията е озаглавена „Апетит“ и може да бъде видяна в Ганушевата къща. В двете зали на пространството са изложени десетки платна, които представят символически, абстрактно или по-натуралистично редица храни и плодове.  Откриването на изложбата беше придружено от пищен..

публикувано на 17.09.21 в 14:56
ДКТ

На старта на новия сезон

Транспортен проблем белeжи старта на новия сезон на театъра в Шумен. Автобусът, с който разполага Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“, не e успял да премине технически преглед. Поради това театърът не може да реализира гастроли. Някои планирани представления вече са отменени, коментира директорът на шуменския театър Димитър Димитров. Той добави,..

публикувано на 17.09.21 в 14:27