Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пада цената на земята

Снимка: Галена Ковчазова

Леко понижение в цената на земеделската земя е отчетено през изминалата година в Търговищка област, съобщават от Териториалното статистическо бюро.

Един декар ниви се е продавал средно за 910 лева спрямо 928 лева през 2019 г. и 1038 лева през 2018 г. Най-висока е цената в община Търговище – средно 1008 лева на декар, а най-ниска е в община Омуртаг – 400 лева на декар.

По цена на сделки със земеделски земи през изминалата година регионът е на 15-а позиция в страната. На първо място е област Добрич, а на последно – област София.

Средната цена на наем или аренда на един декар ниви в Търговищко през 2020 г. е била 43 лева – с 4,4 на сто по-малко от предходната година. по този показател областта е на 11-о място в страната. Най-висока е цената на рентите в Силистренско – 69 лева на декар.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови контейнери за стари дрехи

Четири контейнера за събиране на текстил и обувки са разположени в Попово, съобщават от местната администрация. Община Попово е сключила договор с организация по оползотворянане на текстил и обувки, за чиято сметка е транспортирането и дейностите след това. Контейнерите   са разположени на кръстовището на улиците „ Драва“ и „Ю.Гагарин“ ,..

публикувано на 15.10.21 в 13:35

Класна стая с име на любим учител

От днес кабинет 411 в Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище носи името на Румяна Радославова. Тя беше сред най-изявените учители в гимназията, но почина внезапно миналата година. В знак на почит и уважение учителите решиха да кръстят кабинета по "География и икономика", в който тя преподаваше, на нейно име. На кратка церемония, която бе и помен..

публикувано на 14.10.21 в 09:16

Намериха пръстен за политически убийства

Основи на сгради от 5-6 в. и от епохата на Средновековието са разкрити по време на най-мащабните проучвания в историята на Мисионис това лято. Те бяха финансирани с 350 хил. лева от националния бюджет, спонсори и община Търговище. При археологическите разкопки са намерени около 500 находки. Сред тях са позлатени и сребърни накити и пръстен от..

публикувано на 13.10.21 в 15:08

Блъснаха жена на пешеходна пътека

51-годишна жена е била блъсната снощи около 19.10 ч. на пешеходна пътека в Търговище, съобщават от полицията. Инцидентът станал на бул. „Ал. Стамболийски“. Правоспособен 55-годишен водач, управлявайки лек автомобил „Тойота РАВ 4“ с търговищка регистрация, е блъснал с преден капак пресичаща пешеходна пътека 51-годишна жена. Същата е откарана за..

публикувано на 13.10.21 в 12:38

Марихуана в гората

25-годишна жена от Търговище е задържана за отглеждане на марихуана, информират от полицията. Вчера преди обед в дома ѝ са намерени 1700 грама суха зелена тревиста маса, съхранявана в кашони. При последвалото разследване е установено, че в гориста местност край областния град младата жена същата отглежда 11 растения с височина от 1,50 до 2 м..

публикувано на 12.10.21 в 09:50

Второкласници мечтаят за еко бизнес

Учениците от 2 г клас в Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище разработиха проекти по технологии и предприемачество на тема ,,Моят бизнес план". Те представиха идеите си и разказаха как фирмите им ще се погрижат за бюджета на бъдещите им семейства. Повечето от децата виждат себе си като бъдещи фермери и залагат на екологичното производство...

публикувано на 08.10.21 в 12:17

Ремонти по селата

Започнаха уличните ремонти в малките населени места на Община Търговище. Вече са подготвени за асфалтиране ул. „Гердеме“ в Подгорица, ул. „Огоста“ в Лиляк и ул. „9 септември“ в Преселец. След това ще се премине и към ремонт на ул. „Хан Аспарух“ в Голямо Соколово, ул. „Гагарин“ в Буховци, ул. „Тодор Петков“ в Надарево и ул. „Захари Стоянов“ в..

публикувано на 07.10.21 в 11:19