Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат без причина сертификати на влизане от Румъния

Снимка: europarl.europa.eu

Българските граждани могат да влизат и излизат от територията на Румъния, без да представят на граничните власти документи за COVID-19. Това потвърдиха за Радио Шумен от Министерството на вътрешните работи.

Преди дни обаче на десетки българи, които пътуват с микробус от Букурещ, бяха поискани ваксинационни сертификати. Едва след представянето на документите, граничните служители на „Дунав мост“ ги допуснаха в родината им. Това видя репортер на Радио Шумен.

Облекченият режим с Румъния се регламентира от заповед на министъра на здравеопазването от края на юни и допълнението ѝ от 5 юни. За граничните служители обаче е важно да научат каква е началната точка на пътуването, уточняват в отговора си от Министерството на вътрешните работи. Ако Румъния е страна, през която българският гражданин само преминава, той подлежи на здравен контрол. Мерките зависят от статуса на страната, от която е тръгнал. Те могат да включват изисквания за представяне на документи за COVID-19 или дори предписание за поставяне под карантина.

„Когато лицето не пристига от Румъния, то се насочва към дежурните на пункта служители на РЗИ за осъществяване на граничен здравен контрол“, пишат от Министерството на вътрешните работи. 

Отговорът обаче не обяснява защо на шуменци, които са прекарали няколко дни в Букурещ и не са напускали Румъния, също бе поискан ваксинационен сертификат от българските гранични полицаи на пункт „Дунав мост“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелени коридори в празничния ден

„ Зелен коридор“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира шуменската Регионална здравна инспекция и днес, на 22 септември. От 09:00 ч. до 14:00 ч. ще работи в Имунизационният кабинет на ул. „Цар Калоян“ № 1 в Шумен. До момента през кабинета са минал над 20 души, за да получат първа или втора доза ваксина, научи Радио Шумен. Имунизации се..

обновено на 22.09.21 в 13:22

Предизвикателството прието!

Десетки шуменци от различни възрасти, изкачиха днес стъпалата към паметник „Създатели на Българската държава“ и по този начин приеха предизвикателството, отправено от Регионалната еко инспекция в Шумен по повод Европейската седмица на мобилността. „Ходенето пеш е много важно за тонус и енергия. Движението определено ми помага, създава ми..

публикувано на 22.09.21 в 11:42

Катастрофа до Томбул джамия

Катастрофа затруднява движението в района на кръстовището до Томбул джамия в Шумен в посока "Гривица" до бензиностанцията. Това съобщи репортер на Радио Шумен от мястото на инцидента. По първоначални сведения, са катастрофирали лек автомобил "Нисан"  и джип "Мицубиши" с шуменска регистрация. Няма пострадали при инцидента. В колите са пътували само..

публикувано на 21.09.21 в 16:01
Народно читалище

Първото читалище празнува

Народното читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен отбелязва своята 165-годишнина. Официален гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. На него ще присъства и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Честването ще се състои на 23 септември, четвъртък, в градинката пред читалището на площад „Възраждане“...

публикувано на 21.09.21 в 15:18

Спортен празник в училище

Със състезание по спортно ходене и екологична викторина отбелязват днес европейската седмица на мобилността учениците от СУ "Панайот Волов" в Шумен. „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“ е тазгодишното мото, с което Европейската комисия призовава за участие гражданите. На 22 септември от РИОСВ - Шумен предизвикват шуменци да..

публикувано на 21.09.21 в 13:40

Дърва на същите цени

Над 48 000 кубика дърва за огрев са получили до момента хора от Североизточна България след направени заявки към кметствата по места. 7554 домакинства вече са снабдени с исканите количества, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Цените на дървата за огрев не се различават от миналогодишните. Между 46 и 49 лева е цената им от..

публикувано на 21.09.21 в 13:22
Центърът в Шумен

Вдигат център за интеграция

Нов проект за интеграция на уязвими групи започва в община Шумен. Ще бъдат създадени център за работа с общността и клубове за деца и родители. Те ще предлагат занимания за ученици, застрашени от отпадане. Педагози ще работят за допълване на знанията им по български език, за развитие на умения за учене и за продължаване на образованието в гимназиален..

публикувано на 21.09.21 в 12:29