Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опазиха общинската вода

Снимка: Pixabay

Мораториум върху издаването на разрешения за водовземане от минерални води, публична общинска собственост, за промишлени цели, наложиха общинските съветници на заседанието си днес. Забраната е за срок от 10 години. Докладната бе внесена от група от 31 общински съветници.

Предложението за мораториум е във връзка с инициативата на заводите за производство на стъкло „Шишеджам“ да използват общински минерален сондаж за промишлени цели, заяви зам.-председателят и общински съветник от ГЕРБ Гергана Цонева.

„Неотдавнашната сериозна водна криза, породена от намаляване обема на язовир "Тича", показа колко е важно да има дългосрочна стратегия за опазване на водните богатства. В Общинския съвет са постъпили и възражения от граждани във връзка с инициативата на стъкларските заводи“, заяви Цонева. Тя допълни, че възраженията са подкрепени и с над 200 подписа на граждани.

„Като взехме предвид мнението на гражданите, считаме, че добиваната минерална вода следва да бъде запазена единствено и само за задоволяване на битовите нужди на населението“, аргументира се зам.-председателят на местния парламент.

„Радвам се, че, когато става дума за обществени интереси, можем да се обединим и надпартийно“, заяви общинският съветник от ДПС Сунай Хасанов.

Действията по вече започнатите процедури за издаване на разрешения следва да се преустановяват до отпадане на мораториума, съгласно решението на Общинския съвет. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пандемията оскъпи строежите

Заради пандемията и повишаващите се цени на строителните материали се бави изпълнението на част от проектите от капиталовата програма на Община Търговище. Това заяви кметът д-р Дарин Димитров по време на онлайн приемната си с граждани. Той коментира подробно проблемите около обществената поръчка за строеж на нова сграда на ДГ „Червената..

публикувано на 26.10.21 в 14:13

Планово без ток

Ремонти и профилактика на съоръженията ще има и днес (26 октомври) в Североизточна България. Поради тази причина предстоят спирания на електрозахранването. В Шуменска област от 9 ч. до 17 ч. ток няма да има в селата Калугерица и Памукчии. В Разградско от 8 ч. до 17 ч. ще е прекъснато подаването в част от село Китанчево, от 8,30 ч. до..

публикувано на 26.10.21 в 06:43

Ваксини през почивните дни

Четири имунизационни кабинета ще работят през почивните дни в Търговищка област. Първият пункт е в Регионалната здравна инспекция. Ваксини ще се поставят и в Медицинския център „ВИП“, както и в болниците в Търговище и Омуртаг. Работното време на кабинета в РЗИ е от 9 до 13 ч. през двата почивни дни. Телефонът за записване е 0601/6 75 59 ...

публикувано на 22.10.21 в 16:33

Заловиха бежанци в борова гора

16 души са задържани на пътя Котел - Омуртаг. Те са на възраст от 10 до 20 години, нямат документи за самоличност и не говорят български език. Това съобщават от полицията в Търговище. Първоначалният сигнал е за двама необичайно изглеждащи мъже с раници на пътя преди разклона за село Станец. На място незабавно са изпратени полицейски екипи,..

публикувано на 22.10.21 в 10:54

Медали от Токио

Деца от Търговище спечелиха медали от международен арт конкурс в Токио. Това съобщават от Министерството от образованието и науката. Рисунките на българчетата са избрани сред над 7000 творби на участници от 36 държави. 12-годишният Димитър Димитров е носител на супер златен медал. Със златни отличия са 10-годишните Селин Шерифова и Кристина..

публикувано на 20.10.21 в 15:35

Крадец захвърли парите след обир

За обир в обменно бюро съобщават от Областната дирекция на МВР в Търговище. На 16 октомври по обед в РУ-Попово е получен сигнал, че около 12,30 ч. в обменно бюро в града неизвестен извършител напръскал със спрей касиерката и отнел голяма парична сума в различни валути. По-късно е намерена чанта в храсти на около 600 м от обменното бюро, съдържаща..

публикувано на 18.10.21 в 11:46

Нови контейнери за стари дрехи

Четири контейнера за събиране на текстил и обувки са разположени в Попово, съобщават от местната администрация. Община Попово е сключила договор с организация по оползотворянане на текстил и обувки, за чиято сметка е транспортирането и дейностите след това. Контейнерите   са разположени на кръстовището на улиците „ Драва“ и „Ю.Гагарин“ ,..

публикувано на 15.10.21 в 13:35