Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силистра празнува

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

С Божествена Света литургия в катедралния храм "Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел" в Силистра започва днес празникът на крайдунавския град – Кръстовден.

От 9,30 ч. ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие на всички силистренци. На тържествено заседание на Общинския съвет в Силистра ще бъдат връчени звания "Почетен гражданин" и отличия "За граждански принос". Поетът Валентин Чернев и хирурга д-р Здравко Горанов са почетните граждани на Силистра за 2021 г.

Празникът е обявен за ден на отворените врати в Художествената галерия на Силистра и  в природонаучния музей в "Сребърна".

 Заради усложнената обстановка са въведени  промени  в празничната програма на община Силистра. Отменени са  всички други предварително обявени събития.

Клубовете на инвалида и пенсионера остават затворени, силно ограничен е достъпът на външни лица до социалните центрове от различен тип, редуцирани са  спортните събития, концерти, търговско изложение, фестивали, бирен фест, детски атракциони и други, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът е неограничен. 

 Учебната година ще започне съгласно заповедта и указанията на министъра на образованието

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пари за нов физкултурен салон

Нов физкултурен салон ще бъде изграден за учениците в училище „Николай Вапцаров“ в Силистра. Общината е една от четирите в страната с одобрен проект по Годишната програма за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и съоръжения в държавните и общинските училища. Дейностите в силистренското училище..

публикувано на 03.12.21 в 14:44

Отлагат ремонти на здравни служби

Заради драстичното поскъпване на строителните материали тази година здравните служби в две дуловски села няма да бъдат ремонтирани. Това са Межден и Паисиево. Въпреки че има заделени 15 000 лева, средствата са недостатъчни за качествен ремонт на сградите, каза кметът на Общината д-р Юксел Ахмед. Общинското ръководство в Дулово ще търси начин..

публикувано на 03.12.21 в 12:34

Грижа за възрастни и психоболни

От днес в Силистра започват работа Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за възрастни хора с невъзможност за самообслужване. Финансирането общо е в размер на малко над половин милион лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. След 12 месеца новите услуги ще се финансират вече от държавния..

публикувано на 02.12.21 в 14:24

Темида отваря врати

Ден на отворените врати провежда днес Районният съд в Дулово, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Силистра.   Темата е „Трийсет години Конституция на Република България - върховенство на правото, демокрацията и защитата на основните права“. Проявата е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет „Открито за съдебната власт“. С нея..

публикувано на 01.12.21 в 14:41

Тръгна ВиК проект за 80 милиона

С първа копка започна в Силистренско проект на ВиК за близо 80 милиона лева. С изпълнение на дейностите допълнително над 45 000 жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. Проектът предвижда доизграждане и реконструкция на над 100 км ВиК мрежа и довеждащи водопроводи в Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово. Основната цел е..

публикувано на 01.12.21 в 13:30

Как учат в Силистренско

От днес изцяло в присъствено обучение са се върнали учениците от силистренските общини Кайнарджа, Дулово, Ситово и Главиница, информираха от Регионалното управление на образованието в Силистра. Тестването на учениците там е преустановено, се казва в съобщението. В общините Силистра и Тутракан четиринайсетдневната заболяемост е паднала под 500..

публикувано на 29.11.21 в 14:13

От декември отново на театър

Зрители над 18 години могат да влизат само със зелен сертификат в Силистренския драматично-куклен театър, който от началото на декември възобновява своята работа, съобщиха от театъра. В съботните и неделните дни са представленията за деца. В театралния афиш  са включени „Нова приказка за житената питка“ от Стефан Стоянов, „Мечо Пух“ по А. Милн,..

публикувано на 27.11.21 в 12:34
Подкасти от БНР