Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В очакване на удари под кръста

Снимка: БГНЕС

Няма да има промени в посоката на новия служебен кабинет, прогнозира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Според него, второто служебно правителство ще продължи политиката на осветяване на завладяването на държавата, което се случи при управлението на ГЕРБ.

Политологът очерта и още две задачи пред второто служебно правителство. Те включват подготовка на изборите така, че да няма съмнение за облагодетелстване по незаконен начин от гласове и противодействие на корона кризата.

Според доц. Иво Инджов бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков е очаквано да бъдат дружелюбно настроени към президента Радев. "Те дължат политическото си израстване на участието в служебното правителство, защото се оказаха в точния момент и на точното място“, каза доц. Инджов. По думите му, те биха могли да намерят общи позиции и с „Демократична България“, което ще разтвори още повече ветрилото на промяната.

Политологът смята, че следващото Народно събрание ще излъчи правителство, защото партиите ще бъдат притиснати от своите електорати.  Кампанията ще бъда агресивна, с много компромати и удари под кръста, заяви още доц. Инджов.

Чуйте още от интервюто на Здравка Русева с доц. Иво ИнджовВИЖТЕ ОЩЕ
Най-стария надпис на кирилица от 921 година, който се намира в скален манастир до село Крепча в област Търговище

1100 години монашество

Над 20 учени от България, Русия и Австрия ще се включат в Международната научна конференция на тема „Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1100 години монашество в българските земи“, която започна днес в Опака. Домакин на тридневния   форум е читалище „Пробуда - 1922". В скалния манастир край село Крепча се намира най-старият..

публикувано на 15.10.21 в 13:09

Ден на белия бастун

В Международния ден на белия бастун - 15 октомври, продължават дейностите, посветени на 100-годишнината от създаването на Съюза на слепите в България. „Изминалите 100 години за Съюза на слепите в България са изпълнени с борба за защита правата на незрящите граждани“. Това каза за Радио Шумен дългогодишният председател на Регионалната..

публикувано на 15.10.21 в 09:32

Безплатни прегледи за деца

Кампания за безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания и неправилна стойка за ученици от 1 до 12 клас организират специалисти от Медицински център „МЕДИКА ЕКСПЕРТ" в Русе днес - 15 октомври. Прегледите ще се проведат в кабинет 125 на Медицинския център от 9 до 17 часа. Необходимо е предварително записване на час на тел...

публикувано на 15.10.21 в 08:45

Газът "удари" училища и болници

Ново поскъпване на природния газ от ноември до 126,76 лева за мегаватчас искат от „Булгаргаз“. Заявлението на дружеството е публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране. За последен път цената на газа беше увеличена в началото на октомври с 36%. Причина за поскъпването е нарастването на цените на международните пазари. Това..

публикувано на 14.10.21 в 13:06
Община Нови пазар

Нови пазар празнува

С тържествена Света литургия в църквата „Света Петка“ посрещнаха тази сутрин в Нови пазар празника на града Петковден. От 9.30 ч. в Градския парк стартира лекоатлетически крос за ученици. Повече за празника и инициативите - в интервю на Миглена Стоянова с кмета на Нови пазар Георги Георгиев.

публикувано на 14.10.21 в 11:13
Църквата

Църквата "Света Петка" празнува

На Петковден е храмовият празник на 150-годишната църква в село Драгоево. На този юбилей и на 140-годишнината от основаването на читалището е посветен третият фолклорен фестивал „Драгоево пее и танцува“. Преданието за църквата, за Дануш бей, красивата Добрана и колко голяма е една волска кожа разказва дългогодишният председател на..

публикувано на 14.10.21 в 09:52

Как COVID-19 повлия на музеите?

Повече от година и половина музеите са изправени пред предизвикателството да съществуват и да развиват дейност в условията на COVID-19. Как пандемията се отрази върху дейността им? Чуйте репортажа на Невена Николова в рубриката "Рестартирай Европа - по-близка - за теб".

публикувано на 14.10.21 в 09:38